Morten Messerschmidt er udpeget af Europa-Parlamentet til at undersøge sager om skattely i EU. Han vil nu inddrage McDonald’s i undersøgelsen, fordi fastfoodkæden angiveligt har undsluppet at betale en milliard euro i skat.

EU: En ny rapport fra EU antyder, at fastfoodkæden McDonald’s har benyttet sig af skattely i Luxembourg - og på den måde har undsluppet at betale ikke mindre end en milliard euro i skat.

Det får nu Morten Messerschmidt (DF) til at inddrage McDonald’s i den undersøgelse af skattely, som han skal føre på vegne af Europa-Parlamentet.

Det danske parlamentsmedlem er nemlig en af to politikere, der er såkaldt rapporteur i sagen om skattely i blandt andet EU-medlemslandet Luxembourg.

»Den rapport, vi har fået at se, viser, at McDonald’s muligvis har sluppet med at betale en milliard euro mindre i skat, end man ellers skulle, via Luxembourg-finten. Og det er selvfølgelig uacceptabelt, hvis Luxembourg fortsætter sin praksis med at tilbyde meget lave skattesatser og på den måde potentielt forbryder sig mod EUs konkurrenceregler,« siger Morten Messerschmidt.

Han skal i EU-regi forsøge at komme til bunds i hele den såkaldte »LuxLeaks«-sag, hvor lækkede dokumenter fra revisionsfirmaet PwC har vist, at Luxembourg har hjulpet en lang række multinationale selskaber med at slippe for at betale skat af deres profit i andre medlemslande.

Det er endnu uvist, hvilke lande der kan være inddraget i forbindelse med McDonald’s, men netop af den grund er der behov for en tilbundsgående undersøgelse, påpeger Morten Messerschmidt.

»Det er sådan nogle ting, som ville være relevante at få ind i rapporten og udvalgsarbejdet, sådan at vi får de brodne kar - hvis det er tilfældet - frem i lyset.«

Parlamentsmedlemmet tror, at McDonald’s overholder alle de skatteregler, der findes. Problemet ligger derimod formentlig hos Luxembourg, mener han.

»Spørgsmålet er, om Luxembourg overholder EUs konkurrenceregler ved at give McDonald’s denne særlige aftale,« siger han.

Og skulle det vise sig, at der ikke er brudt nogle regler, vil det også være en måde for McDonald’s at rense sig, understreger Morten Messerschmidt.

Udvalgets arbejde er først lige gået i gang, og det forventes færdigt om et halvt år. Men hvis Luxembourg eller andre EU-medlemslande har brudt konkurrencereglerne, skal hammeren falde.

»Folk, der ikke overholder reglerne, skal møde hårde sanktioner. Og det, mener jeg, også gælder i dette tilfælde,« siger Morten Messerschmidt.