DFs spydspids Morten Messerschmidt står med en dybt skadelig sag for hele partiet, vurderer politisk kommentator, efter EU-politikeren har måtte tilbagebetale en million til EU-Parlamentet.

Presset på Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt (DF) har vokset sig skadeligt stort, og både Messerschmidt selv og partiets ledelse står i en »forfærdelig« situation.

Det vurderer Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, efter kritikken af Messerschmidt kører for snart tredje uge i træk.

Fredag kan Berlingske fortælle, at Morten Messerschmidt som formand for det europæiske parti MELD har fået en påtale fra EU-Parlamentet og besked om at betale en million kroner tilbage til parlamentet, der taler om »skødesløs« omgang med EU-tilskud.

Messerschmidt har nægtet at lægge bilag og regnskaber for MELD frem for offentligheden, selvom hans nu tidligere partifælle i parlamentet, Rikke Karlsson, forlod partiet i protest, efter hun ifølge eget udsagn ikke kunne få adgang til oplysninger om partiets økonomi.

Og den slags lukkethed tjener ikke Dansk Folkeparti specielt godt, vurderer Thomas Larsen.

»Er der noget, der har kendetegnet DF, så har det været, at partiet altid vil have alle oplysninger frem - man vil have alle bilag udleveret, sådan som det også var tilfældet i den meget omtalte DONG-sag. Men nu er det altså pludseligt DF, der ikke vil lægge oplysninger frem. De står som nogen, der holder på hemmelighederne, og det er en elendig situation at stå i for partiet,« siger Thomas Larsen til Berlingske Nyhedsbureau.

Thomas Larsen vurderer, at Messerschmidts sager er dybt skadelige for Dansk Folkepartis kampagne forud for folkeafstemningen om retsforbeholdet 3. december:

»Der er ingen tvivl om, at hvis Dansk Folkepart ikke snart får ordnet og stoppet den her sag, så ligger den og kaster sorte slagskygger ind over hele partiets kampagne. Det vil gøre det meget svært for partiet at komme til at fremstå stærkt og offensivt og få sine budskaber ud til danskerne, fordi alle medier vil være interesserede i, hvad der er op og ned i den sag, Messerschmidt har rodet sig ind i.«

Morten Messerschmidt fik ved sidste valg til EU-Parlamentet mere end 450.000 personlige stemmer, men Berlingskes politiske kommentator er overbevist om, at de verserende sager har ændret og fortsat vil ændre mange danskeres syn på Morten Messerschmidt.

Selv om han spår alvorlige konsekvenser for Dansk Folkepartis kampagne op til folkeafstemningen, fordi Messerschmidt ikke kommer til at spille den tiltænkte store og markante rolle, tvivler han på, at sagen får flere vælgere til at følge ja-partierne.

»I øjeblikket er der mange danskere, der er dybt bekymret over, hvad de ser i EU i forhold til de flygtninge- og migrantstrømme, der er på vej op gennem Europa. Så jeg tror ikke, at Morten Messerschmidts meget dårlige sag på den måde vil påvirke danskernes stemmeafgivelse,« fastholder Thomas Larsen.