Det er i strid med Lissabontraktaten, hvis Danmark ønsker en begrænset tilvalgsordning om Europol, lyder det fra flere eksperter og jurister. Messerschmidt afviser, og kalder argumentet for »panisk«.

Hvis Danmark stemmer »nej« til folkeafstemningen om det danske retsforbehold 3. december, kan Danmark ikke være sikker på fortsat at være med i Europol. Det siger flere eksperter, jurister og tidligere EU-ansatte i Jyllands-Posten tirsdag.

Danmark kan eksempelvis ikke få en begrænset tilvalgsordning om Europol, lyder det blandt andet fra tidligere leder af den juridiske tjeneste i EUs Ministerråd Jean-Claude Piris, som nej-siden ellers har garanteret, fordi det er i strid med den aftale, Danmark indgik med EU i Lissabontraktaten - den såkaldte protokol 22.

Men det argument afviser Dansk Folkepartis spydspids i EU-parlamentet, Morten Messerschmidt, pure.

»Det er ikke første gang, vi hører den slags skræmmebilleder fra både nuværende og tidligere EU-ansatte. Det ændrer ikke på, at Danmark er i Europol i dag, og selvfølgelig også er det efter et nej – enten ved, at vi laver en særaftale med EU, eller at vi bruger tilvalgsordningen i begrænset form,« siger Morten Messerschmidt.

»Så jeg må afvise det her og sige, at det er ja- og EU-siden, der bliver mere og mere paniske, jo tættere vi kommer på 3. december,« siger han.

Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten har hele tiden garanteret, at Danmark fortsat er med i Europol, hvis det bliver et nej 3. december. Selvom en hurtig parallelaftale er den umage alliances plan A, siger Messerschmidt, at en parallelaftale ikke kan udgøre garantien alene.

»Man kan ikke vide sig sikker på, at Danmark får en parallelaftale. Det er heller ikke det, der er det væsentlige. Det væsentlige er, at der er flere muligheder, hvorpå Danmark kan blive i Europol. Og der er en parallelaftale kun én af mulighederne, og det kan man ikke vide sig sikker på.«

»Til gengæld har vi andre muligheder, som er sikre - blandt andet en begrænset anvendelse af tilvalgsordningen. Så derfor er det her et spørgsmål om, at man er ved at stramme retorikken forud for 3. december,« siger han.

Tidligere topdiplomat Poul Skytte Christoffersen siger også i tirsdagens Jyllands-Posten, at EU-domstolen ville underkende en tilvalgsordning af Europol, fordi det er i strid med protokol 22.