Dansk Folkeparti mener, det er helt forståeligt, at danskerne er blevet mere lunkne i forhold til at afskaffe EU-retsforbeholdet, hvilket en Megafon-måling for Politiken og TV2 viser.

»Jeg tror, at i takt med, at danskerne finder ud af hvad den aftale, EU-partierne har indgået, går ud på, så vil opbakningen til at afskaffe forbeholdet falde yderligere,« siger Morten Messerschmidt (DF), Dansk Folkepartis frontfigur i Europa-Parlamentet.

Målingen viser, at 38 procent ville stemme ja til at fjerne retsforbeholdet, mens 34 procent ville stemme nej. De seneste målinger har ellers vist et stort flertal for at afskaffe forbeholdet.

Tidligere i december blev regeringen, Venstre, SF og de Konservative enige om, at danskerne inden første kvartal i 2016 skal stemme om forbeholdet, der blandt andet betyder, at Danmark kan ryge ud af det europæiske politisamarbejde Europol.

Målet for de EU-positive partier er, at forbeholdet laves om til en tilvalgsordning, hvor Folketinget enkeltvis kan tage stilling til, om Danmark skal deltage eller holde sig uden for EUs retspolitik.

Morten Messerschmidt påpeger, at hvis danskerne fjerner forbeholdet, så er det et endegyldigt farvel til tanken om at genindføre grænsekontrollen på den måde, som Dansk Folkeparti ønsker.

»Det vil sige, at så kan danskerne én gang for alle godt vinke fuldstændig farvel til at kunne genindføre grænsekontrollen. Det kan godt være, at Dansk Folkeparti får styrke til at kunne presse Venstre til at ændre på tingene efter et folketingsvalg, men Venstre skal så over og spørge SF og de Radikale om lov, fordi de har fået vetoret,« siger han.