Skattekommissionen afgjorde tidligere i dag, at BT ikke behøver at afsløre, hvem der lækkede Helle Thorning-Schmidts skatteafgørelse til avisen i 2011. Afgørelsen vil dog ikke nødvendigvis sætte præcedens i dansk journalistik, mener medieforsker, der samtidigt ønsker BT tillykke.

Der bliver intet forsøg på at tvinge BT til at afsløre sin kilde i skattesagen.

Det fastslog skattekommissionen i dag, da kommissionen konkluderede, at informationer om Helle Thorning Schmidts skatteforhold havde samfundsmæssig interesse, da de blev offentliggjort i BT kort før folketingsvalget i 2011.

En konklusion, som Michael Bruun Andersen, medieforsker på Roskilde Universitet, kalder 'en smule overraskende' - men fuldt ud forsvarlig.

- Skattekommissionen har taget stilling til sagen og mener, at det at få oplysninger fra anonyme kilder, som belyser det forhold, at en potentiel statsminister ikke har passet sine selvangivelser på en tilstrækkelig måde, har samfundsmæssig interesse. Sådan læser jeg afgørelsen. Og det er jo et helt forsvarligt synspunkt, siger Michael Bruun Andersen til bt.dk.

Han kalder afgørelsen 'en smule overraskende', men mener alligevel, at den for mange vil repræsentere en sejr for journalistikken.

- Jeg har set, at BT's chefredaktør Olav Skaaning har udtalt, at det her er en sejr for journalistikken - og sådan kan man jo godt udlægge det. Men for mig kommer det også an på, om man har et fundamentalistisk synspunkt på kildebeskyttelsen. Hvis man har det, så er det her en sejr for journalistikken, siger Michael Bruun Andersen, der dog ikke nødvendigvis mener, at afgørelsen betyder, at der nu er dannet præcedens for lignende fremtidige sager.

- Det er en konkret afgørelse i den konkrete sag. Jeg tror, at man skal være forsigtig med at sige, at det til enhver tid kan forsvares, at man kan holde kilder hemmeligt. Så det er ikke nødvendigvis en afgørelse, som vil danne præcedens. Men i den konkrete sag er det en afgørelse, som er faldet ud til BT's fordel - og tillykke med det, siger Michael Bruun Andersen.