En ny medieaftale med alle partier betyder, at der skal laves mere danskproduceret TV og film. Derudover bliver blandt andet erhvervslicensen afskaffet, mens DR og TV 2 skal skære ned.

Samtlige af Folketingets partier er torsdag aften blevet enige om en medieaftale for 2015 til 2018.

Aftalen fordeler 4,4 milliarder i medielicenskroner.

Partierne er blandt andet enige om, at der afsættes ekstra 170 millioner kroner til TV-drama og dokumentarprogrammer.Som led i regeringens vækstplan, der blandt andet har til formål at reducere omkostningerne for erhvervslivet, afskaffes licensen for firmaer.

Pengene til licensafskaffelsen findes ved, at Danmarks Radio, DR, og TV 2s regioner skal effektivisere for to procent hver især.

Kulturminister Marianne Jelved (R) lægger også vægt på, at den danske public service bliver optimeret med blandt andet DR-nyheder på nettet, tilbud til syns- og hørehæmmede, og så skal et nyt udvalg se på, hvordan public service moderniseres.

- DR står overfor store udfordringer, fordi flere og flere borgere selv vælger, hvad de vil se, og hvornår de vil se det. Jeg er glad for, at alle Folketingets partier er nået til enighed om at fastholde og udvikle et omfattende og stærkt public service tilbud til borgerne, siger Marianne Jelved (R).

En af de største knaster under medieforhandlingerne har været DR, der sidder på langt størstedelen af de i alt 4,4 milliarder medielicenskroner, som skal fordeles.

Allerede fra første fløjt slog flere af Christiansborgs blå partier fast, at de omkring 3,7 milliarder kroner, der hvert år havner hos DR, som minimum ikke må stige eller allerhelst sættes ned.

Det er Liberal Alliances medieordfører, Mette Bock (LA), godt tilfreds med.

- Erhvervslicensen afskaffes, DR tilføres færre licenskroner, public service-profilen skærpes, og de offentligt finansierede medievirksomheder skal effektivisere to procent årligt. Forliget trækker i den rigtige retning i forhold til det private marked, siger hun.