____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Udenrigsminister, Martin Lidegaard er ikke begejstret for den kommende dokumentarfilm 'Våbensmuglingen', om den danske våbennedkaster Niels Holck, der har gallapremiere for særligt inviterede i aften.

Udenrigsministeriet er nervøse ved tanken om, at filmen vil få den diplomatiske strid mellem Danmark og Indien i Holck-sagen til at eksplodere.

Indien har nemlig forsøgt at få Holck udleveret siden 1996.  

Og det gør det ikke bedre, at salgsselskabet DR Sales, i dag har solgt 'Våbensmuglingen' til visning på Indiens største tv-station, India Times Now. 

Der således vil blive vist for millioner af indere, der i forvejen betragter sagen som en skandale.
 
En kilde med indgående kendskab til Udenrigsministeriet siger til BT, at Martin Lidegaard er 'rystende nervøs' for at filmen kan skade det i forvejen tyndslidte forhold mellem Danmark og Indien.

Og i en mail til BT skriver Martin Lidegaard nu, at Niels Holck burde have været udleveret til retsforfølgelse i Indien, hvor han risikerer livsvarigt fængsel, fordi inderne betragter ham som terrorist.

- Ud fra det jeg har hørt om filmen, forekommer den at være et ensidigt forsvar for Niels Holck, der er eftersøgt for meget alvorlige forbrydelser i Indien, og som den danske regering gerne havde set udleveret til retsforfølgelse i Indien med de fornødne garantier, skriver Martin Lidegaard i dag til BT.

Udenrigsministerens udtalelser om Holcks udvisning falder på trods af, at både Byretten og Landsretten i 2011 slog fast, at Niels Holck ikke kan udleveres til Indien. 
Det skete efter tidligere justitsminister Lars Barfoed i 2010 forsøgte at udlevere Holck. 

Sagen er således definitivt afsluttet juridisk, men alligevel siger Danmarks udenrigsminister nu, at Holck burde have været udvist.Lidegaard har ikke set filmen, og har også afslået at se den ved gallapremieren i aften. Alligevel betegner Martin Lidegaard, Andreas Kofoeds dokumentarfilm som 'en spillefilm'.

- Jeg har ikke selv set filmen, men den lyder for mig mere som en spillefilm end som en dokumentarfilm, skriver Martin Lidegaard i mailen til BT, hvor han af al kraft lægger afstand til filmen:

- Det er vigtigt for mig at understrege, at regeringen på ingen måde har lod eller del i filmen. Filmen repræsenterer ikke den danske regerings synspunkter og står helt for de involverede personers egen regning, siger Lidegaard, og betegner indirekte Holck som terrorist, selvom Holck aldrig er dømt ved nogen ret:

- Den danske regering fordømmer terrorisme i enhver form og lægger vægt på, at skyldige stilles til ansvar og retsforfølges. Indien er verdens største demokrati, som Danmark kan og bør have et tæt og tillidsfuldt samarbejde med, slutter udenrigsminister Martin Lidegaard. 
 
Baggrunden for hele affæren er, at danskeren Niels Holck i 1995 kastede fire ton våben ned til bevægelsen Ananda Marga, fordi Holck mente, at de skulle have mulighed for at forsvare sig mod gentagne angreb fra dødspatruljer der havde direkte forbindelse til den kommunistiske delstatsregering i Vestbengalen.

Indien har siden 1996 krævet Holck udleveret, men selvom tidligere justitsminister Lars Barfoed forsøgte at udvise ham til Indien, hvor han står til livsvarigt fængsel, har både byret og landsret bestemt, at han ikke kan udleveres. Blandt andet fordi han risikerer tortur i Indien.

Andreas Kofoeds film, 'Våbensmuglingen' rejser en række nye spørgsmåI i sagen, og både Holck og den britiske våbenhandler Peter Bleach sagde i sidste uge til BT, at både den indiske regering og den britiske efterretningstjeneste var vidende om våbennedkastningen, samt at Holck blev ansporet af fremtrædende efterretningsfolk og politikere i Indien til at skaffe våben til Ananda Marga-bevægelsen.

Angiveligt fordi den kommunistiske regering var blevet et problem for Indiens regering og kongrespartiet, der kunne gribe ind og fjerne kommunisterne i Vestbengalen, hvis der blev oprør i delstaten.

I dokumentarfilmen bliver både en indisk efterretningsofficer og en indisk politiker navngivet som Niels Holcks hjælpere under flugten efter våbennedkastningen.

'Våbensmuglingen' har premiere onsdag d. 4. juni i mere end 40 biografer over hele landet.