Eksperter vurderer, at afskaffelsen af pointsystemet og andre lempelser i udlændingereglerne vil få antallet af ansøgninger om familiesammenføringer til at stige markant.

Antallet af ansøgninger om familiesammenføring vil efter alt at dømme stige med flere tusind om året, når regeringen får gennemført sit forslag om at afskaffe pointsystemet for familiesammenføring og på andre måder lette livet for personer, der søger familiesammenføring, skriver Information.

To advokater og en lektor med speciale i udlændingeret vurderer, at ændringerne vil få antallet af ansøgninger om familiesammenføringer tilbage på 2010-niveau - hvilket på nuværende tidspunkt vil betyde en stigning fra 3.560 til 6.730 ansøgninger om året.

Eksperterne peger på, at især afskaffelsen af pointsystemet og nedsættelsen af kravet om en bankgaranti vil få en effekt.

En af dem er advokat og formand for Forening af Udlændingeretsadvokater Jytte Lindgård. Hun er ikke i tvivl om, at langt flere udlændinge vil ansøge om at blive familiesammenført, hvis regeringens udkast til et nyt lovforslag bliver gennemført.

- Det vil ikke undre mig, hvis antallet nogenlunde kommer til at ramme det niveau, som det var i 2010, inden de nye ændringer kom, siger hun til Information.

I efteråret 2010 indførte den daværende regering pointsystemet, som betyder, at man skal optjene 60 point for at få familiesammenføring, hvis man er over 24 år og 120 point, hvis man er under 24 år. Det er blandt andet de regler, som den nuværende regering vil have afskaffet.

Derudover har regeringen lagt op til, at kravet om en bankgaranti skal sænkes fra 100.000 kroner til 50.000 kroner, og Jytte Lindgård er ikke i tvivl om, at det vil få flere til at ansøge.

- Det er de færreste almindelige mennesker, der kan stille en garanti på 100.000 kroner, men med et krav om 50.000 bliver det mere realistisk for dem, siger hun til Information.

Mens VKO-regeringens mantra for udlændingepolitikken var »fast og fair«, er den nye regerings motto blevet »robust og retfærdig.«

Således afviser justitsminister Morten Bødskov (S) altså, at de lempelser, der nu er lagt op til, vil svække den stramme, danske udlændingepolitik.

- Der er stadig behov for en robust udlændingepolitik, sagde han mandag til BNB og tilføjede:

- Vi skal have udlændingepolitikken tilbage på midten af dansk politik. Hvor det tidligere handlede om stramninger for stramningernes skyld og en betaling til Dansk Folkeparti for forringelser af velfærden, så vil vi have en udlændingelov, som er robust, men også retfærdig. Derfor vil regeringen fjerne det omdiskuterede pointsystem.

Dansk Folkeparti anklagede samtidig regeringen for åbne døren på vid gab for indvandrere, som aldrig kommer til at bidrage positivt til det danske samfund.

- Det er et opgør med udlændingepolitikken og familiesammenføringsreglerne. Man gør det lettere at komme til Danmark med det resultat, at udlændinge, der er vanskelige at få integreret, vil få adgang, sagde partiets udlændingeordfører Martin Henriksen.

Liberal Alliance og De Konservative er positive over for en afskaffelse af det nuværende system, mens Venstre blankt afviser.