En række organisationer melder om øget latterliggørelse, chikane og overfald på hjemløse og andre udsatte borgere. Social- og ligestillingsministeren er forfærdet over det, han kalder et normskred i måden, danskerne taler om og til udsatte medborgere.

En kvinde, der angiveligt blev latterliggjort og ydmyget, da hun samlede flasker i en vandgrav op til søndagens fodboldkamp mellem FC København og Brøndby IF, har sparket gang i debatten om, hvordan danskerne behandler udsatte medborgere. Og det får nu social- og ligestillingsminister Manu Sareen (R) til at reagere, efter at en række organisationer med Kirkens Korshær i spidsen i tirsdagens Kristeligt Dagblad melder om øget chikane, latterliggørelse og overfald på hjemløse og udsatte.

»Det er jeg forfærdet over, og jeg synes, at det er fuldstændig langt ude at være vidne til,« siger Manu Sareen til Berlingske Nyhedsbureau.

Han er enig med organisationerne i, at der er sket et normskred i måden, de udsatte bliver mødt på i den danske befolkning.

»Det er svært at vurdere, hvad der ligger bag, men hvis både organisationerne og de udsatte har den opfattelse, så er jeg nødt til at tage det alvorligt og kigge den vej for at undersøge det nærmere. Vi har ingen undersøgelser eller kortlægning af det, men jeg tager det meget alvorligt,« siger ministeren.

Chefen for Kirkens Korshær, Helle Christiansen, mener, at omtalen af de udsatte borgere som samfundssnyltere bærer en del af skylden for den triste udvikling. Hun opfordrer politikerne til at gribe ind. Manu Sareen erkender, at politikerne bærer et stort ansvar.

»Man kan ikke rigtig lovgive sig ud af et normskred. Der er vi nødsaget til i fællesskab at tage afstand fra det og gøre hinanden opmærksomme på, at det er de mest udsatte og sårbare mennesker, det handler om. Det er en opgave, vi alle sammen har, og vi skal tage skarp afstand fra de her ting - også når vi hører vores børn omtale de udsatte,« siger han.

Samtidig understreger ministeren, at i de tilfælde, hvor der er tale om deciderede overfald og andre kriminelle handlinger, er det politiets opgave at gribe ind.

Selvom Manu Sareen med egne ord er forfærdet over udviklingen, kommer den ikke helt bag på ham:

»Hvis man eksempelvis har været til festival, så tror jeg, at der er mange mennesker, der har set, hvordan flaskesamlere ikke altid bliver behandlet ordentligt. Det er rigtig, rigtig trist, og det skal vi lave om på.«