Direktør og forretningsmand Lars Seier Christensen kan ikke se problemet i, at de otte rigeste personer i verden til sammen ejer lige så meget som den fattigste halvdel af jordens befolkning.

Han mener, at det tværtimod er med til at skabe arbejdspladser og sikre en vigtig teknologisk udvikling.

Det fortæller han i et interview til BTs debat.

»Hvis man tog ALLE pengene fra de otte nævnte, og delte dem ud til den fattigste halvdel, så ville de få to kroner om dagen i et år. Men så ville vi ikke have sociale medier, smartphones, computere, online handel, og andre ting, der har gjort livet billigere og bedre for alle. Når man taler ulighed og lav indkomstvækst glemmer man, at vi alle kan få mange flere og bedre varer for pengene i dag end for 30 år siden. Så levestandarden forbedres løbende, og derfor formindskes procentdelen af folk, der lever under fattigdomsgrænsen da også år for år. Det tager tid, men retningen er klar. Forbedringen skyldes alene kapitalismen, ikke redistribution, og det burde glæde os - ikke misunde dem, der skaber forbedringer og innovation for alle,« siger han.

På baggrund af en ny rapport fra den internationale udviklingsorganisation Oxfam skriver Information, at Facebook-stifteren Mark Zuckerberg og yderligere syv velhavende mænd ejer sammenlagt lige så mange værdier, som de 3,6 milliarder mennesker, der udgør den fattigste halvdel af Verdens befolkning. Derudover viser rapporten, at syv ud af ti mennesker bor i et land, hvor uligheden er steget i de seneste 30 år. Herunder Danmark.

Lars Seier Christensen mener dog stadigvæk, at de rige iværksætter, som besidder de otte øverst pladser som rigeste mennesker i verden, alle er med til at udvikle de fattigste lande.

»Oxfam er ikke specielt troværdige, da de laver denne rapport for ’chok-effekt’ hvert år. Sidste år mente de, at der skulle fire gange så mange penge til, hvilket var 62 mennesker. Men hvem er disse forfærdelige rige så? Sidder de bare på en enorm bunke penge og spiser kaviar? Nej, deres penge er investeret i virksomheder, der skaber millioner af arbejdspladser. De virksomheder, der giver os IT-infrastruktur, billigere varer, bedre kommunikation, investeringer i nye produkter mv. Bedre liv for milliarder af mennesker. Flere af dem giver halvdelen af deres penge til velgørenhed. Så de har fortjent deres penge og gør stor gavn,« siger han.

Hos Alternativet er man lodret uenig. Formand for partiet, Uffe Elbæk, mener, at det er uretfærdigt, og at de allerigestes rigdom burde være fordelt bedre ud.

»Jeg synes, det er hamrende unfair. Vi har lige nu et ustabilt system, der gør det muligt, at otte mennesker kan eje det samme som 3,6 milliarder mennesker. Vi har den holdning, at der er en risikofaktor, som vi bliver nødt til at gøre noget ved. Vi kan arbejde mod det her ved blandt andet højere skat på finansielle transaktioner og kigge på hele skattely-problemet. Ligesom reglerne for dobbeltbeskatning skal komme verdens fattigste til gode. Det handler om at lave internationale aftaler, men det kræver også, at vi internationalt kan finde ud af at lave samlede regler på området. Det er ikke bæredygtigt lige nu,« siger Uffe Elbæk.

Han mener, at det er en hel ideologisk tankegang, der skal ændres.

»Vi har en stor lighed i Danmark pga. vores progressive skattepolitik, og derfor må vi også skabe samme fordeling internationalt. For det er et problem, når erhversmænd tjener for meget. Der er to ting, der skaber problemer i samfund. Det ene er ulighed, og det andet er mangel på ressourcer. Det første er vi godt i gang med nu. Vi har brug for et markant opgør med tanken om, at vi arbejder for økonomien. Økonomien skal arbejde for os – os alle sammen,« siger han.

Du kan læse mere debat på side 14 og 15 i tirsdagens avis.