Stort frafald på universiteter viser, at der brug for at sikre bedre overgang fra gymnasiet, mener minister.

København: På en lang række videregående uddannelser er frafaldet stort i løbet af det første år.

Det viser en opgørelse fra Uddannelsesministeriet, som Jyllands-Posten har fået lavet.

Næsten 50 uddannelser har et frafald på 25 procent eller mere, og på en håndfuld af dem forsvinder op mod hver anden studerende, inden det første studieår er slut.

Langt de fleste uddannelser med et højt frafald er bacheloruddannelser på landets universiteter, mens der kun er enkelte uddannelser på erhvervsakademier og professionshøjskoler på listen.

Værst står det til på studiet "innovation og business" med et frafald på 56 procent.

Uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V) siger, at det er et problem, at frafaldet er så højt på nogle studier.

Hun mener, at det viser, at der er brug for at sikre en bedre overgang fra gymnasier til videregående uddannelser i den"revision af gymnasierne", som regeringen har præsenteret et udspil til.

Fra flere universiteter lyder det, at man er klar over det høje frafald på nogle uddannelser.

- Vi er meget kede af de høje frafaldsprocenter, og vi er kede af, at vi tilsyneladende i dag ikke er bedre til at afstemme forventningerne til uddannelserne sammen med de studerende, siger Bjarne Graabech Sørensen, der er prorektor på Syddansk Universitet (SDU).

Både SDU og Aarhus Universitet vil indføre særlige adgangskrav på nogle studier netop for at dæmme op for frafaldet. Det kan for eksempel være at stille krav til karakteren i matematik, hvis man søger ind på fysikstudiet.

Københavns Universitet oplyser, at det adgangskrav på karakteren seks, som blev varslet for nylig, blandt andet skal begrænse risikoen for frafald.

Yasmin Davali, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd, tror ikke på, at karakterkrav vil begrænse frafaldet.

- Det, der får studerende til at falde fra, er for få timers undervisning og for lidt feedback fra underviserne. Det er følelsen af at være alene med sit studium, der får studerende til at droppe ud.

/ritzau/