Ingen holder for evigt. Slet ikke en formand for et politisk parti. Uanset hvad enden bliver på det uvejr, som statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussens (V) er ude i, har det skabt dønninger langt ind i partiet Venstre.

Der er stadig langt til et direkte oprør mod formanden, men spændingen er på kogepunktet. Den seneste bilagssag har fået Venstre-arvingerne til at lugte blod og derfor vogter formandskandidaterne på hinanden.

- Mange er så nervøse, at de knap tør rokke med ørerne. Men de holder grundigt øje med hinanden. Var det en bandekrig, er vi der, hvor alle har trukket pistolerne. Er der først én, der skyder, så bryder helvedet løs, siger Søs Marie Serup, BTs politiske kommentator og tidl. rådgiver for Lars Løkke Rasmussen.

Kristian Jensen er næstformand og dermed den formelle afløser. Men internt er der langtfra enighed om, at han er det naturlige valg. Både Søren Pind, Inger Støjberg, Peter Christensen og eksminister Søren Gade bliver nævnt som mulige formandsemner.

Intern kritik af Løkke

Den aktuelle spændte situation opstod, efter det kom frem, at partikassen har betalt både tøj for 152.000 kroner samt en rejse til Mallorca for Lars Løkke og hans familie. Det store og helt åbne spørgsmål er, om partiformanden i sin tid opgav goderne til Skat, som flere eksperter peger på, han har pligt til.

Balladen kommer efter GGGI-sagen, hvor Lars Løkke Rasmussen i efteråret fik kritik for blandt andet at have ladet skatteyderne betale for rejser på første klasse. Den nye sag har rejst intern kritik af partiformanden i Venstre.

- Der er utvivlsomt mange, der drømmer om, at han bliver nødt til at forlade formandsposten. Fordi han agerer på en måde, der er ødelæggende for partiet og ikke er den rette leder i spidsen for Venstre, siger Thomas Larsen, politisk kommentator på Berlingske.

Løkkes store fordel er dog netop fraværet af en naturlig arvtager. Der er flere emner, men ingen så åbenlys en kandidat, som både Lars Løkke selv og Anders Fogh Rasmussen var i sin tid.

- Derfor sidder de fleste Venstre-folk og håber, at det hele driver over. De er bekymrede for timingen, for der er ikke langt til næste valg. Internt er man ikke enige om, hvem der skal være ny formand, derfor kan konsekvensen blive en lang og uskøn formandskamp, hvilket man for alt i verden vil undgå, siger Thomas Larsen.

En tikkende bombe

Den tikkende bombe i den nye sag er dog skattedelen. Viser det sig, at oppositionslederen får en skattesag på halsen, kan han blive tvunget til at gå. Derfor vogter kandidaterne i andet geled på hinanden.

- Lige nu overvåger de bare hinanden. Det er ikke dem selv, der ringer rundt og prøver at påvirke folk, men nogle der støtter dem. Først i det øjeblik de selv bekender kulør, er der et oprør i gang, siger Søs Marie Serup.

Med hjælp fra fire politiske eksperter giver BT dig her et overblik over kandidaterne til at blive Venstres nye formand - samt deres styrker og svagheder.

Favoritterne

Kristian Jensen, Næstformand, 42 år.

Født i Middelfart, men opvokset i Vestjylland, hvor han i dag er valgt fra Vestjyllands Storkreds. Har adresse i Venstre-kernelandets uofficielle hovedstad på heden, Herning.

Kristian Jensen er som næstformand favorit og naturlig arvtager. Han er endnu ikke trådt frygtindgydende i karakter som leder og nyder derfor endnu ikke den helt store respekt i folketingsgruppen.

Men han er anerkendt som en dygtig, stærk og erfaren politiker, der via en række tillidsposter (blandt andet gruppeformand og minister) har lært meget. Han mangler dog svendeprøven i form af en stor reform eller et forlig.

Han bliver kaldt en mere menneskelig udgave af Anders Fogh Rasmussen: Han er slank, han løber og udviser stort personligt mådehold. Og så kæmper han mod et image som en slipseklædt revisor-type. Det er dog langtfra så slemt, som folk tror, lyder meldingen.

Hans helt store styrke er baglandet. Som Anders Fogh Rasmussen i sin tid gjorde, har han drukket utallige kopper kaffe med lokal- og kredsformænd, der særligt i Jylland knuselsker ham. Han stiller op til stort som småt blandt græsrødderne, og det vil komme ham til gode i en evt. formandskamp.

Søren Pind, Udenrigsordfører, 44 år

Født i Herning, men opvokset på Bornholm. Trådte sine politiske sko i Københavns Borgerrepræsentation. Valgt i Østre Storkreds (Kbh.)

Søren Pind slæber en fodlænke af skæve politiske meldinger efter sig. I manges øjne gør det ham uegnet som formand. Han evner ikke at samle partiet i samme grad som Kristian Jensen, lyder det. Men hans politiske talent gør ham dog umulig at komme udenom.

Han er indsigtsfuld, karismatisk og den klart mest profilerede politiker i andet geled.

Han tænker strategisk og langsigtet og kan tale baglandet op på en måde, der ikke er set siden Uffe Ellemann-Jensen i 1990’erne. Han kan se en sag og køre den i mål - men også ud over kanten. Han har et stort publikum. Dog er han mere populær blandt hovedstadens intellektuelle liberale end i det jyske V-kerneland. Han tilføjer partiet coolness og kan som en af de første Venstre-folk begå sig med de kulturradikale typer.

Outsiderne

Peter Christensen, finansordfører, 38 år: Stærk mand i partiet og en af partiformand Lars Løkke Rasmussens betroede folk. Selv ønsker han ikke at indtage posten som formand, men ser hellere sig selv som en magtfuld strateg og godfather-type a la Claus Hjort Frederiksen (V).

Inger Støjberg
, politisk ordfører, 41 år: Har talt sig op igennem rækkerne som politisk ordfører. I dag så meget, så hun bliver nævnt som formandsemne blandt de dele af det jyske bagland, der gerne ser en kvinde i spidsen for partiet.

Søren Gade adm. dir. i Landbrug & Fødevarer, 51 år: Var voldsomt populær, bl.a. som forsvarsminister – og er det stadig. Han er dog det ulogiske valg, idet han er fra samme generation som Lars Løkke Rasmussen (50 år). Har desuden en eftertragtet stilling som direktør i erhvervslivet, men hans navn bliver nævnt i kabalen.

Carl Holst, regionsrådsformand, 44 år: Den stærke mand i Region Syddanmark bliver i partiet nævnt som en ‘dark horse’. Han er dog ikke medlem af Folketinget og dermed et meget usædvanligt bud på en partileder og statsministerkandidat.