En måling fra landets femtestørste a-kasse viser, at lidt over halvdelen af danskerne ikke føler sig trygge med de nuværende dagpenge-regler, hvis de skulle blive ledige.

Det danske dagpengesystem giver ikke nok tryghed, hvis man bliver ledig.

Det mener over halvdelen af danskerne ifølge en måling, som Analyse Danmark har lavet for landets femtestørste a-kasse, Ase. 52 procent af de over 2.000 adspurgte svarer her nej til, at den nuværende dagpengemodel giver tilstrækkelig økonomisk tryghed i tilfælde af ledighed.

Målingen kommer samtidig med, at debatten om dagpenge raser og har sat regeringen under pres for et indgreb. Regeringen har videreført den dagpengereform, som blev indført i 2010 af VK-regeringen, men har forsøgt at afbøde, at flere tusinde er faldet ud af dagpengesystemet med en række hjælpepakker. Senest har statsminister Helle Thorning-Schmidt lørdag sagt, at man vil fremrykke dagpengekommissionens arbejde til september 2015 i stedet for i 2016.

Dagpengereformen i 2010 skar blandt andet dagpengeperioden ned fra fire til to år, hvilket også er blevet kritiseret. Men målingen fra Ase viser, at danskerne er uenige når det kommer til, hvor lang en periode, der er fair.

15 procent siger fire år, ni procent tre år og 18 procent siger to år. Og topscoreren med 28 procent lyder på, at dagpengeperioden skal være konjunkturafhængig - et forslag, som de økonomiske vismænd bragte på banen i 2012, men som regeringen skød ned. Dansk Folkeparti går også ind for et konjunkturbestemt dagpengesystem.

Når det kommer til betalingen til a-kasserne og arbejdsløshedsforsikringen, så viser målingen, at mange mener, at investering skal være lig med afkast. 48 procent er enten enige eller meget enige i, at det er en god idé, at man selv kan vælge, hvor meget man skal betale i kontingent til a-kassen og dermed størrelsen på udbetalingen ved ledighed. Knap hver femte erklærer sig uenig.

»Målingen tyder ikke på, at en længere dagpengeperiode i sig selv vil give den øgede tryghed, der efterspørges. Til gengæld er der en udtalt opbakning til, at man som a-kassemedlem selv kan vælge, hvor stor en del af sin indtægt, man ønsker at forsikre. Systemet skal virke, uanset om man tjener meget eller lidt, og det skal i det hele taget indrettes mere fleksibelt,« siger Ases direktør, Karsten Mølgaard Jensen, i en pressemeddelelse.