Lynjustits til ministre med dårlige sager

Når det politiske stormvejr raser, mister vælgerne øjeblikkeligt tillid til politikerne. Det dokumenterer unik måling, der viser, at vælgerne dag for dag vendte ryggen til da Morten Bødskov og Annette Vilhelmsen blev ramt af skandaler.

Tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) blev i vælgernes øjne en ringere og ringere justitsminister, som dagene gik frem imod tirsdag i denne uge, hvor han stærkt presset trak sig fra sin post.

Det viser en unik måling af regeringens ministre, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4. Vælgerne er blevet bedt om at bruge den gængse 7-trins karakterskala til at vurdere ministrenes evner til at varetage embedet.

Undersøgelsen viser, at Morten Bødskov i dagene frem mod sin afgang falder fra en karakter på 3,29 tirsdag til søndag, hvor den daværende justitsminister nærmede sig dumpegrænsen med en karakter på 2,31.

På seks dage tabte Morten Bødskov altså næsten en karakter i vælgernes bedømmelse af hans arbejde. Og det er givetvis nådigt sluppet, fordi målingen ikke indfangede begivenhederne de to følgende dage, mandag og tirsdag, hvor Morten Bødskov indrømmede, at han havde løjet over for Folketinget.

Valgforsker og professor Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, kalder målingen interessant, fordi vælgernes bedømmelse af hovedpersonen i en politisk skandale ellers sjældent kan følges dag for dag.

»Det her viser, at en skandale fanger vælgerne op i flere tempi. Som dagene går, kommer flere og flere til, som forstår, at der er noget galt her,« siger Kasper Møller Hansen til Ugebrevet A4.

Morten Bødskov er ikke overrasket over vælgernes lynjustits.

»Når man har været så mange uger i møllen, som jeg har, så ville det være underligt, hvis ikke det udviklede sig på den måde, som det har gjort,« siger han til Ugebrevet A4.

Han er dog ikke den minister, som vælgerne har givet den ringeste karakter.

Den fik SFs formand Annette Vilhelmsen, der også var i stormvejr i ugens løb. Men modsat Morten Bødskov faldt Annette Vilhelmsen ikke så kraftigt i de seks dage, som undersøgelsen løb. Bedømmelsen af hende gled knap et halvt karakterpoint ned af skalaen, skriver Ugebrevet A4.

Til gengæld fik hun fem ud af de seks dage en markant dårligere karakter end Morten Bødskov.

Adjunkt og forsker i politiske skandaler Morten Skovsgaard Hansen, Syddansk Universitet, peger på, at især massiv mediedækning af en politikerskandale påvirker danskerne.

BNB