Folketingets formand, Mogens Lykketoft, kommer nu med en sønderlemmende kritik af sin egen regering.

Den tidligere finansminister (S) kalder i et indlæg i medlemsbladet for faglige seniorer, 'Liv og lidt mere', blandt andet de nuværende dagpengeregler for det 'mest brutale angreb på 'den danske model', som hidtil er gennemført'.

I sit indlæg skriver han:

- Jeg forstår ikke, at regeringen og EL ikke kunne få enderne til at mødes, så en bedre indsats mod social dumpning kunne gennemføres, og faglige kontingenter igen kunne blive fuldt fradragsberettigede, skriver den tidligere finansminister Mogens Lykketoft, der frygter at Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, får foræret en politisk platform, når regeringen indgår finanslov med Venstre. 

- Jeg frygter, at nyvalg nu rykker tættere på, og at Lars Løkke får bedre fodfæste af at være med i finanslovsforliget, skriver Lykketoft.

Det socialdemokratiske koryfæ pointerer, at hans parti, Socialdemokraterne, lider skade af den nuværende dagpengemodel, der har sendt 30.000 personer ud af dagpengesystemet, selvom regeringens regnedrenge havde forudset, at det ville ske for cirka 3000.   

- Virkningerne af det, som A-kassernes direktør Verner Sand Kirk har kaldt århundredets regnefejl, er ikke tålelige for den socialdemokratiske bevægelse, skriver han og uddyber andetsteds i indlægget.

- De borgerliges dagpengeforringelser fra 2010 – på initiativ af Dansk Folkeparti! – slår igennem på det dårligst mulige tidspunkt, hvor konjunkturerne stadig er slappe, og den aktive arbejdsmarkeds-politik ikke er ordentligt rustet til at give folk chancer og kvalifikationer til at komme i gang på ny, skriver han og forklarer videre:

- De midlertidige opblødninger på dagpengeforringelserne er ufuldkomne og forsvinder for hurtigt igen. Snart står vi tilbage med virkningerne af det mest brutale angreb på 'den danske model', som hidtil er gennemført, skriver folketingets formand.

Mogens Lykketoft ønsker ikke at uddybe sit indlæg over for BT.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro, afviser den tidligere formands kritik:

- Det er fair nok, og der skal være plads til den slags indspark i debatten. Men vi har for eksempel fundet flertal for at sikre et forsørgelsesgrundlag til de mennesker, som ellers ikke ville have en indkomst. Det betyder ikke, at vi er færdige, og derfor er vi i gang med en reform af hele beskæftigelsessystemet, siger socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro.