Folketingets formand Mogens Lykketoft krydsede klinger med Mærsk adskillige gange gennem årene.

- Både da jeg i 1981-82 var skatteminister og senere, da jeg i 90'erne var finansminister, siger Mogens Lykketoft.

- I 1981 havde vi lavet en skatteaftale med De Konservative, som Mærsk var utilfreds med. Det lagde han ikke skjul på. På møder med Poul Nielson og jeg og senere også med Anker Jørgensen lagde han sine argumenter på bordet. Det gjorde vi også, og det endte med, at Mærsk sagde.' hvis jeg havde været en yngre mand, så var jeg emigreret. Hvorefter jeg svarede, at hvor skal vi dog være glade for, at rederen er blevet så gammel. Efter den bemærkning slappede vi mere af, fortæller Mogens Lykketoft.

Han kan sagtens genkende billedet af, at Mærsk Mc-Kinney har haft politisk indflydelse. Måske mest tydeligt i 2003, da koncessionsaftalen om Nordsø-olien skulle genforhandles.

- Det var under Bendt Bendtsen, og det viste sig på den måde, at Mærsk og hans medarbejdere var langt bedre forberedte end ministeriets folk var, siger Mogens Lykketoft.

Han mener også, at udtrykket 'rettidig omhu' er en meget god karakteristik af rederen. Han var i en dansk sammenhæng ret enestående.

- Man har forstået at lægge sine æg i mange kurve og på den måde opbygget en betydelig virksomhed med en verdensomspændende container-forretning. Vi kan se det på den måde, at når man kommer ud i verden, så er det ofte Mærsk-folk, der er de eneste danske repræsentanter man møder, og det er altid meget kompetente folk, siger Mogens Lykketoft.