Folketingets formand, Mogens Lykketoft, mener, at det gør indtryk, når et flertal af befolkningen ikke mener, at folketingspolitikerne skal have lønforhøjelse.

Hvis Folketingets politikere skulle til MUS-samtale hos befolkningen, er det næppe lønforhøjelser, de skal starte med at bringe på bordet.

Jyllands-Posten skriver lørdag, at et flertal i befolkningen er imod at hæve vederlaget for de 179 folkevalgte. Ifølge Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), skal man tage den slags indvendinger alvorligt.

»Det er klart, at man skal altid lytte til, hvad befolkningen mener,« siger Mogens Lykketoft til Berlingske Nyhedsbureau.

I øjeblikket er den såkaldte vederlagskommission ved at danne sig et overblik over, om en stigning i vederlaget vil være rimelig. Men den kommission er Venstres idé, siger Mogens Lykketoft.

»Det var et krav fra Venstre i forbindelse med andre forhandlinger. De var det eneste parti, der stod fast på, at man skulle lave en kommission,« siger Mogens Lykketoft.

Han kalder det generelt for en »vanskelig« diskussion.

»Det er en uundgåelig og vanskelig diskussion, at der ikke er andre til at bestemme, hvad de skal have i løn,« siger Mogens Lykketoft.

For uanset hvad kommissionen når frem til, vil det være en beslutning, politikerne skal træffe, mener han.

»Det fritager jo ikke, i befolkningens øjne, Folketingets medlemmer fra ansvaret. Hvad end folketingsmedlemmer skal have i løn nu eller i fremtiden, bliver det noget, politikerne i sidste ende skal beslutte. Det kan man ikke komme uden om, uanset hvor mange kommissioner man nedsætter,« siger Mogens Lykketoft.

Han påpeger samtidig, at der er forskel på, hvor mange timer de 179 folketingspolitikere lægger i arbejdet.

»Problemet ved at fastsætte en retfærdig løn for folketingsmedlemmer er, at hvis du kigger på de 179, vi er, så er timelønnen meget forskellig. Du kan jo ikke lave individuel aflønning for folketingsmedlemmer,« siger Mogens Lykketoft.

Ikke nok med at et flertal af danskerne ikke mener, at politikerne fortjener en lønstigning - af Jyllands-Postens rundspørge fremgår det også, at hver tredje mener, at de skal gå ned i løn. En folketingspolitiker får i dag 51.400 i grundvederlag.