Formanden for FN's Generalforsamling, socialdemokraten Mogens Lykketoft, er tilbage i Folketinget til oktober.

København: Når Mogens Lykketoft (S) efter et års orlov til oktober vender tilbage i Folketinget, vender han hjem til et forbedret parti.

Det siger den tidligere partiformand og formand for Folketinget, som siden juli sidste år har været formand for FN's Generalforsamling i New York.

- Jeg kan forestille mig, at partiet er i en forbedret udgave. Jeg vil ikke gå ind i nogen særlig diskussion, men der er mange ting, som Socialdemokraterne er ved at omvurdere i lyset af, at verden forandrer sig, og at man nu er i en ny situation i oppositionen.

- Nu skal man tænke igennem, hvad det er for nogle erfaringer, man gjorde i den seneste regeringsperiode, og hvordan det skal afspejles. Den diskussion deltager jeg meget gerne i, men det venter jeg til, når jeg kommer hjem, siger Lykketoft.

Mens Lykketoft har været i New York, er Mette Frederiksen blevet formand for partiet som afløser for den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Netop Thornings regering fik mindre pæne ord med på vejen, da Lykketoft i januar holdt sin 70-års-fødselsdagsreception på Christiansborg. I en tale, som blev lækket til dele af pressen, sagde Lykketoft blandt andet, at Thorning-regeringen var "talent- og profilløs".

Lykketoft regner ikke med, at han får ordførerskaber i sit comeback, men det betyder ikke det store for ham.

- Jeg abonnerer ikke på bestemte poster. Det er jeg blevet for gammel til. Jeg skal ikke være ordfører, men jeg skal nok få ordet alligevel, siger Lykketoft.

Under Lykketofts orlov fra Folketinget er Socialdemokraterne af andre røde partier blevet beskyldt for at lave for meget politik med blå blok. Blandt andet i forhold til udlændingepolitikken.

Men Socialdemokraterne har arbejdet efter de vilkår, der er er, mener Lykketoft.

- Man er blevet nødt til at lave nogle stramninger, som man ikke gik ind for tidligere. Ikke bare i Danmark, men også i Tyskland og Sverige for eksempel for at dæmme op for, at landene ville blive uregerlige eller præget af nogle mere ubehagelige holdninger.

- Socialdemokratisk politik vil altid være en balancegang mellem det ideelle og det mulige, siger han.

/ritzau/