Undersøgelser viser stigende problemer for ansattes ytringsfrihed. Nu skal der lovgivning til, mener forsker.

København. Problemerne med offentligt ansattes ytringsfrihed i jobbet er voksende. Vi kommer ikke længere udenom enten at straffe de ledere, der undertrykker de ansattes rettigheder eller at give erstatninger til de ansatte, der bliver ramt.

Det siger lektor Rasmus Willig fra Roskilde Universitet, der forsker i ansattes ytringsfrihed.

- Det er et stigende problem, at offentligt ansatte, der bruger deres grundlovssikrede ret til at udtale sig om forhold på deres arbejde, oplever, at deres karriere derefter går i stå, eller at de kommer til en kammeratlig samtale, eller at de bliver fyret.

- Så det er ret risikabelt at ytre sig, siger Rasmus Willig.

Som en ny opgørelse fra Ombudsmanden også viser, så peger Willig på, at problemet er vokset over en årrække.

- Det illustreres af en række undersøgelser fra 2006, 2010, 2012 og senest 2016, hvor vi kan se, at tingene gradvist er gået fra slemt til værre, siger han til Ritzau.

Han mener, at den tid er forbi, hvor man kan løse problemerne med en ændret kultur på arbejdspladsen og med oplysningskampagner.

- Det er nødvendigt med et lovindgreb. Man kan enten kompensere de ansatte, som får krænket deres grundlovssikrede ytringsfrihed, med en erstatning. Eller også kan man fyre de ledere, der krænker de ansattes ytringsfrihed, siger Rasmus Willig.

- Nu har vi fået to betænkninger på området i henholdsvis 2005 og 2015. Vi har haft én informationskampagne og en ny er på vej. Men det har altså ikke virket, siger han.

Ifølge en ny opgørelse, som Ombudsmanden har udarbejdet på anmodning af dagbladet Politiken, har ombudsmand Jørgen Steen Sørensen modtaget og kritiseret flere sager på dette område i de seneste to år end de foregående fire år tilsammen.

- Vi ser usædvanligt mange sager om det her spørgsmål i øjeblikket, og de peger i retning af et generelt problem, siger han til avisen.

/ritzau/