Psykologi kommer til at afgøre formandsvalg i SF, mener BT's politiske kommentator.

Intet er afgjort endnu! To uger før SF's omkring 15.000 medlemmer stemmer om, hvem der skal være ny formand for partiet, er alt endnu helt åbent.

I begyndelsen lignede det en pseudo-valgkamp, hvor det ville blive en smal sag for sundhedsminister Astrid Krag at sætte sig i formandsstolen. Men formandskampen har udviklet sig uventet dramatisk og spændende.

Fredag vågnede udfordreren Annette Vilhelmsen op til  - for hende - særdeles behagelig læsning. Dagens udgave af Politiken bringer nemlig en rundspørge blandt lokale partiformænd og byrådsmedlemmer, som viser, at næsten 60 procent af dem ønsker Annette Vilhelmsen som formand.




Det får er række medier til at konkludere, at Vilhelmsen nu er storfavorit, men det er for tidligt at konkludere, mener BT's politiske kommentator, Lotte Hansen. Hun er nemlig ikke overrasket over resultatet.

- Der er ingen tvivl om, at Annette Vilhelmsen har fået en flot opbakning fra partiformændene og de lokale aktive SF'ere, men det har også været dem, der har været mest frustrerede og som har følt, at regeringen har været sig selv for meget nok. Så det kommer ikke bag på mig, at netop de her mennesker ønsker en ny ledelse af partiet, siger hun og understreger, at meget endnu kan ske i løbet af de to uger, der er tilbage af valgkampen.

- Selv om Annette Vilhelmsen har fået et markant fingerpeg og en stærk støttet, så er intet afgjort endnu. For der er stadig 13.000 SF'ere, som ikke har taget stilling, og det er dem, der kommer til at afgøre det hele, og der er ingen, der rigtig ved, hvad de mener, siger Lotte Hansen.

Tidligere formand Holger K. Nielsen bakker nu også åbent op om Annette Vilhelmsen, og det har ifølge Lotte Hansen stor betydning for mange af partiets græsrødder.

- For dem, der ikke er så tæt på Christiansborg er det vigtigt, at Holger K. Nielsen nu går ud og støtter Annette Vilhelmsen. De folk i SF, der mener, at det var den gamle linje, der var den bedste, de får pludselig en kæmpe stemme i ham. Det er enormt vigtigt for Annette Vilhelmsen, at hun får sådan en støtte.



De er i høj grad de menige partimedlemmer, der afgør valget, og mange af dem har endnu ikke besluttet sig, mener Lotte Hansen. Hun peger på, at det til en vis grad bliver mavefornemmelse, der bestemmer, om formanden kommer til at hedde Krag eller Vilhelmsen. 

- I sidste ende bliver det psykologi, der kommer til at afgøre det, for et langt stykke af vejen vil de to kandidater det samme. Der er nogle SF'ere, der mener, at ledelsen har været for enerådige, og det kan godt blive Astrid Krags problem, for SF'erne kan ikke lide, hvis magten bliver for selvfed.

Selv om mange af de SF'ere, der stemmer på Annette Vilhelmsen i høj grad gør det i protest mod den nuværende kurs i partiet og de siddende ministre, så tror Lotte Hansen ikke, at der vil ske markante ændringer på SF's ministerliste med hende som formand. 

- Det får ikke den store betydning for ministerholdet, hvis hun bliver formand. Jeg tror, hun kommer til at lave en mindre rokade. Men jeg tror, det er rigtigt, når hun siger, at hun ikke ønsker et stort blodbad.

- Det vil undre mig, hvis der ikke var nogen, der fik sparket. Jeg tror, der kan være et par stykker, men jeg tror ikke, det bliver mange, siger Lotte Hansen, men afviser samtidig at sætte navne på de mulige fyresedlerne.

De utilfredse SF'ere skal ifølge Lotte Hansen heller ikke regne med, at SF lige pludselig ændre kurs i regeringen, hvis formanden om to uger hedder Annette Vilhelmsen.

- Hun skal bruge al sin psykologi på at få dæmpet gemytterne og overbevise baglandet om, at  der er helt nye boller på suppen. På den anden side bliver hun også nødt til at tage regeringsansvaret alvorligt, og det tror jeg, hun vil gøre. Jeg tror, hun kommer til at videreføre den nuværende tendens i langt højere grad, end man kan høre på retorikken lige nu.