Skatteforhandlingerne til foråret bliver så dramatiske, at de kan vælte regeringen.

Lars Løkke Rasmussen har haft meget bøvl i det forgangne år med en folkeafstemning, der gik ham imod, og en finanslov der måtte rives op og godkendes med et underskud. Men den dårlige nyhed for Løkke er, at næste år bliver endnu værre.

Allerede før påske vil han rende ind i store problemer, der kan true regeringens liv.

Det drejer sig om forårets skatteforhandlinger. Her er det et krav fra Liberal Alliance og De Konservative, at topskatten nedsættes med mindst fem procentpoint, og det har Liberal Alliance ligefrem presset Løkke til at skrive ind i regeringsgrundlaget. Men Dansk Folkeparti vil over­hovedet ikke vide af det. Og de er ’ikke bange for et frisk valg’, siger de.

Så banen er kridtet op til et voldsomt drama, som handler om liv eller død for regeringen. Forud for forårets vigtige forhandlinger siger Liberal Alliances finansordfører Ole Birk Olesen:

»Vi er et hjælpsomt og loyalt støtteparti for regeringen. Grunden er bl.a., at vi kan stå inde for regeringsgrundlaget, hvor vi fik føjet ind, at regeringen skal arbejde på at nedsætte marginalskatten med fem procentpoint. Så længe regeringen arbejder på det, er vi også loyale og hjælpsomme. Hvis regeringen pludselig opgiver den målsætning, så forsvinder forudsætningen for at være hjælpsomme og loyale også. Og så må vi se, hvad der sker.«

Er det en slet skjult trussel?

»Sådan er vilkårene i jernindustrien. Jeg snakker ikke om at vælte regeringen. Vi regner med, at regeringen overholder sine aftaler. Den skal arbejde målrettet på at sænke skatten på den sidst tjente krone med fem procentpoint – mindst. Vi vil have topskatten helt væk.«

Ikke bange for nyt valg

Men det er rene drømmerier, mener Dansk Folkeparti.

»Jamen, vi kan ikke være med til sådan noget – vi vil ikke sænke topskatten. Det virker som om Anders Samuelsen tror, at det er en given ting, og han bare glæder sig til at få det ordnet. Men så må de jo finde et flertal for det,« siger DFs næstformand Søren Espersen.

Grænsen skal flyttes

Men det står i regeringsgrundlaget?

»Det er ikke vores grundlag, og vi har ikke skrevet under på det. Vi har ikke spor med det at gøre. De andre blå partier har en aftale med sig selv, men de mangler ligesom nogle mandater. Vi er ikke bange for et frisk valg, hvis det er det, Liberal Alliance vil. Det er Venstre, der har et problem, fordi de har skrevet det ind i regeringsgrundlaget,« mener Søren Espersen.

De Konservative regner også med, at topskatten skal ned. Og det skal ikke bare dreje sig om at flytte grænsen for, hvem der betaler topskat. Procenten skal ned, så også de allerrigeste slipper billigere i skat af den sidst tjente krone.

»Procenterne på topskat skal høvles ned, og vi skal have et væsentligt højere beskæftigelsesfradrag,« siger De Konservatives gruppenæstformand Brian Mikkelsen.

»Der skal være større spændvidde mellem at være på overførselsindkomst og at arbejde. Det er sindssygt vigtigt, fordi vi står til at få den tredje laveste vækst i EU de kommende år. Der skal skub i det, og motoren er skattelettelserne, så det er afgørende for os. Jeg er rimelig fortrøstningsfuld. Vi indgik selv den forrige skatteaftale med DF i 2009. Det så også svært ud, men det endte fint. Da sænkede vi marginalskatten med 7,5 pct., og det er jo væsentligt mere, end vi kan drømme om nu,« siger Brian Mikkelsen.

V: Det ser svært ud

Liberal Alliances Ole Birk Olesen mener dog, at den skattelettelse, han forventer næste år, er mere ambitiøs end den, VK-regeringen forhandlede på plads med DF i 2009.

»Den skattereform, VK-regeringen lavede dengang, var jo ikke en reel skattelettelse, men en skatteomlægning, hvor man hævede nogle skatter, for til gengæld at kunne sænke skatten på arbejdsindkomst. Vores mål er at sænke skatten uden at hæve andre,« siger Ole Birk Olesen.

Venstres finansordfører Jacob Jensen erkender, at det ser vanskeligt ud.

»Jamen, det ser da svært ud, det indrømmer jeg gerne. Det bliver ikke let, men det bliver spændende. Vi er en lille regering, og vi kender godt vores parlamentariske grundlag, deres synspunkter og de muligheder, vi arbejder med,« siger han.

»Vi vil gerne have skatten på arbejde ned, og vi vil gerne begynde med de laveste indkomster, men vi har også en ambition om, at topskatten skal lempes. Men i finansloven måtte vi også afsøge, hvor vi kunne finde en fælles mængde. Og det lykkedes trods alt at finde en balance, og det tror jeg kan lykkes igen,« siger Jacob Jensen.