I et forsøg på at bremse strømmen af flygtninge fra Mellemøsten vil statsminister Lars Løkke Rasmussen i dag bede Folketinget om 358 millioner kroner. Pengene skal indgå i EUs milliard-bidrag til Tyrkiet som betaling for et flygtningesamarbejde.

Tyrkiet skal have 358 millioner kroner af Danmark for at kunne forbedre forholdene for de syriske flygtninge og samtidig skrue for kystbevogtningen og kampen mod menneskesmuglerne, så flygtningene ikke kommer til Europa.

Det fremgår af et notat fra Finansministeriet, som er udarbejdet forud for et møde i dag i Folketingets Europaudvalg, og som Berlingske har fået indsigt i.

Her skal regeringen have et mandat forud topmødet på søndag, hvor EU og Tyrkiet skal forsøge at indgå en aftale om at begrænse strømmen af mellemøstlige flygtninge, der bruger Tyrkiet som transitland på vejen til Europa.

Det danske bidrag på 358 millioner kroner skal indgå i en samlet EU-støtte til Tyrkiet på tre milliarder euro (godt 22 milliarder kroner). Heraf skal EUs medlemsstater betale de 2,5 milliarder, mens EU-Kommissionen finansierer de resterende 500 milllioner.

»For så vidt angår de bilaterale bidrag på 2.500 mio. euro fra medlemslandene lægges der op til at anvende samme BNI-fordelingsnøgle som ved finansieringen af EUs budget. Såfremt faciliteten finansieres i sin nuværende form, vil Danmark skulle bidrage med et bilateralt bidrag på 358 millioner kroner,« skriver Finansministeriet i notatet.

Regeringen vil tage de 358 millioner kroner fra pengekassen med udviklingsmidler. Ifølge Finansministeriet kan pengene vise sig at være en god investering for det danske husholdningsbudget, fordi samarbejdet med Tyrkiet skal give færre flygtninge i Danmark.

»Et øget samarbejde med Tyrkiet omkring håndteringen af flygtningesituationen forventes også at kunne have positive statsfinansielle konsekvenser,« forudser ministeriet.

Tyrkiet huser nu over to millioner syriske flygtninge plus et par hundrede tusinde irakere og afghanere, og langt de fleste af de flere hundrede tusinde flygtninge, der i år har søgt mod Europa fra Mellemøsten, Afghanistan, Pakistan og Bangladesh har taget turen via Tyrkiet. Derfor støtter regeringen herhjemme EUs forsøg på at indgå en aftale med tyrkerne om at begrænse antallet af flygtninge, der benytter Tyrkiet som transitland.

»Det er efter regeringens opfattelse essentielt at reducere migrationspresset på EUs ydre grænser. I den sammenhæng er det vigtigt, at Tyrkiet bliver i stand til at håndtere det betydelige migrationspres landet er udsat for. Regeringen støtter derfor etableringen af Tyrkiet faciliteten og den økonomiske støtte på 3 milliarder euro til Tyrkiets håndtering af flygtningesituationen,« hedder det i Finansministeriet oplæg til Folketingets Europaudvalg.