Over halvdelen af danskerne mener, at Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen er bedst egnet som statsminister efter næste valg. Kun godt halvt så mange peger på statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Oppositionens leder, Lars Løkke Rasmussen (V), vil være bedst til at stå i spidsen for Danmark som statsminister efter næste valg.

Sådan lyder det fra 55 procent af danskerne, når de skal pege på enten Lars Løkke Rasmussen eller Helle Thorning-Schmidt (S). Kun 29 procent peger på den nuværende statsminister, viser en Gallup-måling foretaget for Berlingske Nyhedsbureau forud for Socialdemokraternes kongres, der finder sted i Aalborg fra fredag til søndag.

Når Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt, fredag eftermiddag træder op på talerstolen ved S-kongressen er det således i lyset af, at hun efter et år som statsminister befinder sig på et popularitetsmæssigt lavpunkt, kun overgået af en måling i juni, hvor bare 26 procent af vælgerne pegede på hende som den bedst egnede statsminister. Selv hver tiende vælger fra rød blok foretrækker i dag Løkke som statsminister efter næste valg, viser målingen.

Til gengæld har Venstre-formanden aldrig stået stærkere, siden han i april 2009 overtog Statsministeriet og posten som Venstre-leder efter Anders Fogh Rasmussen.

Ifølge valgforsker fra Aarhus Universitet Rune Stubager afspejler målingen regeringens krise.

- Det er en højst utraditionel situation, vi befinder os i. Jeg tror ikke, det er set før, at en regering har tabt så meget efter et valg, siger han.

Han peger på diskussionen om løftebrud, betalingsringens død, trepartsforhandlingernes sammenbrud og skatteaftalen, som regeringen før sommeren indgik med Venstre og de Konservative, som årsager til Thornings problemer.

Han mener dog ikke, at de dårlige tal falder tilbage på personen Helle Thorning-Schmidt.

- Vi ved, at personer ikke betyder så meget for vælgernes adfærd. Det er mest politik, de reagerer på, siger Rune Stubager og tilføjer:

- Hvis man skulle pege på, hvad det er, Løkke har gjort siden august 2011, så er det at være meget stille. Der er ikke noget, der i hans person skulle kunne begrunde den ret markante ændring, siger han.

Hos Socialdemokraterne erkender politisk ordfører Magnus Heunicke, at målingen ikke er god nok. Han sammenligner situationen med dengang Poul Nyrup Rasmussen (S) overtog Statsministeriet i 1993.

- Han stod med en høj arbejdsløshed, dårlige meningsmålinger og et ambitiøst reformprogram, der skulle hive Danmark ud af krisen. Det er faktisk den samme opgave, som vi og Helle Thorning-Schmidt står med, siger Magnus Heunicke, der understreger behovet for, at Helle Thorning-Schmidt holder fast i kursen.

- Nyrup holdt fast i sin kurs på trods af kritik og skabte noget af et økonomisk mirakel i 90erne for Danmark og for vores velfærdssamfund. Vi kan lære af historien. Når man overtager regeringsansvaret i en svær økonomisk tid med høj arbejdsløshed, er det vigtigt, at man ikke lader sig ryste af dårlige meningsmålinger. Det er vigtigt, man holder kursen, siger han.

Socialdemokraterne skal på kongressen blandt andet debattere og vedtage det politiske program »Danmark herfra til 2032«, lige som partiets love skal behandles og vedtages.