Danmark ser ud til at kunne opnå en aftale om fremtidig tilknytning til det europæiske politisamarbejde.

København. I det store og hele kan en eventuel særaftale om Danmarks tilknytning til det europæiske politisamarbejde - kendt som Europol - fungere, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Men den rummer problemer for fremtiden, mener han.

- Det er en aftale om at kunne lave en aftale, så dansk politi kan blive i Europol også efter 1. maj.

- Det er ikke optimalt. Vi havde nøglerne til hoveddøren til Europol, men dem smed vi væk, da vi stemte nej i december sidste år, siger Løkke efter at have briefet Folketingets partier om aftalen, som regeringen og EU forhandler om.

Det er et år siden, at de danske vælgere stemte om at afskaffe det danske retsforbehold og erstatte det med en såkaldt tilvalgsordning. Dengang endte det til Løkkes fortrydelse med et nej.

- Det er en aftale, som kan fungere, og som betyder, at dansk politi kan forblive en skattet samarbejdspartner i Europol, og at vi fortsat kan trække på registrene.

- Det er ligesom det springende punkt. Der skal en mellemmand på af juridiske grunde, men i praksis kan det være en velfungerende aftale, siger han.

Den teknologiske udvikling kan dog udfordre dansk politi fremover, advarer Løkke.

- Over tid risikerer aftalen at blive udfordret, fordi vi står over for en teknologisk udvikling, som vi ønsker os, og som i fremtiden skal gøre det muligt for den enkelte politimand ude i bilen at trække direkte fra registrene.

- Og der vil vi så ikke kunne få de fulde teknologifordele.

- Det rokker nu ikke ved, at min samlede anbefaling til partierne er, at vi bør søge at indgå den aftale. Hvis vi vil, kan vi på et tidspunkt vende tilbage og tage en folkeafstemning, siger statsministeren.

På torsdag i næste uge mødes Løkke med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, for at aftale nærmere. Men det er ikke muligt at klappe aftalen af til den tid, lyder det fra Løkke.

De mødes under et topmøde i Bruxelles i næste uge.

Dermed er Danmark ikke på vej til en ny folkeafstemning som sidste år.

- Vi har en fugl i hånden her. Med den her aftale kan vi sikre, at dansk politi kan blive i Europol-samarbejdet på operationelt niveau efter 1. maj, siger Løkke.

Dansk politi skal - hvis aftalen landes - formidle kontakt til Europol gennem såkaldte forbindelsesofficerer, og det er af "juridiske grunde", siger statsministeren.

Danmark ventes at få observatørstatus i Europols bestyrelse.

- Vi har lavet en aftale, som betyder, at vi fortsat kan komme til bestyrelsesmøderne, men vi har ingen stemmeret, siger Løkke.

En kommende dansk særaftale om Europol er betinget af, at Danmark fortsat er medlem af Schengen-samarbejdet om åbne indre grænser i Europa.

Skulle Danmark på et tidspunkt vælge at droppe sit medlemskab af Schengen, ryger Danmarks særaftale med Europol også.

/ritzau/