Venstres formand er fortørnet over, at regeringen vil følge EU-regler, der sikrer EU-borgeres adgang til dansk børnecheck, uden at modsætte sig.

Det er problematisk på flere måder, at regeringen har fremlagt et lovforslag, der vil sikre EU-borgere ret til dansk børnecheck fra deres første arbejdsdag i Danmark.

Det fastslår Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), efter statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag har gjort det klart, at regeringen har i sinde at følge reglerne i EU - også selvom Folketinget ikke sikrer et flertal for det herhjemme.

»Vi kan ikke have et system, hvor man, bare fordi man planter sine træsko i en jordbærmark en dag, så kan sende store børnechecks hjem til lande, hvor leveomkostningsniveauet er meget, meget lavere, og hvor antallet af børn måske også er højere,« siger Venstres formand til Berlingske Nyhedsbureau.

Siden 2010 har der i Danmark været regler om et såkaldt optjeningsprincip, der har betydet, at man skal arbejde to år i Danmark for at kunne modtage børnechecken.

De regler omfattede også EU-borgere, men efter to domme ved EU-domstolen har EU-Kommissionen fastslået, at Danmark må ændre reglerne, og det er derfor, regeringen vil forsøge at finde flertal i Folketinget for ny lov.

I Venstre vil man stemme nej til forslaget, og ifølge Lars Løkke Rasmussen er det ubegribeligt, at regeringen ikke modsætter sig EU-reglerne eller forsøger at få dem ændret.

»Mit angreb på regeringen er, at den lægger sig mavepladask ned for nogle EU-teknokrater uden overhovedet at gå i juridisk infight, uden overhovedet at søge parlamentarisk rygdækning på Christiansborg, uden overhovedet at udfolde den mindste fantasi til, hvad man kunne gøre alternativt. Det, synes jeg, er svagt og ringe,« siger Lars Løkke Rasmussen.

De borgerlige partier på Christiansborg er imod lovforslaget, og også Enhedslisten forholder sig skeptisk.

Men tirsdag slog statsminister Helle Thorning-Schmidt fast, at man vil følge EU-reglerne - også uden et flertal i Folketinget:

»Enhver, der ved en lille smule om EU, ved, at det er reguleret af en EU-forordning, og en forordning har gældende virkning i medlemslandende, uanset om den er omsat i lovgivning i Folketinget. Så vi skal give borgerne de her rettigheder,« siger statsministeren.

Det er ifølge Lars Løkke en alvorlig situation, hvis Thorning bevæger sig ud af den vej:

»Man skal tilbage til provisorietiden under Estrup og før vi fik ordentlig parlamentarisme og demokrati i Danmark for at finde en regering, der administrere direkte op mod love, der er vedtaget i Folketinget, og administrerer direkte efter love, der er forkastet i Folketinget. Det vil være en alvorlig situation,« siger Venstres formand, der henviser til slutningen af 1800-tallet, hvor den daværende Estrup-regering gennemførte foreløbige finanslove, selvom et folketingsflertal var imod.