Et nyt tiltag fra regeringen er en katastrofe for kvinders kamp for ligeløn. Sådan lyder kritikken fra flere kanter.

Regeringen vil fritage små virksomheder for kravet om kønsopdelte lønstatistikker, og dermed skjule lønforskellene mellem mænd og kvinder, skriver avisen.dk.

»Det er en katastrofe. Et af de værktøjer, man kan bruge for at skabe synlighed omkring ligeløn er netop de her lønstatistikker, siger Nanna Højlund, nyudnævnt forkvinde i Kvinderådet til netavisen.

Økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet mener også, det er et tilbageskridt for ligestillingen.

»Ordningen skulle jo bidrage til ligestilling på arbejdsmarkedet. Hvis reglen bliver fjernet, så trækker det i en negativ retning i forhold til ligestillingen,« siger hun.

Reglen om kønsopdelte lønstatistikker, som i første omgang blev indført i 2006, tvinger virksomheder til at offentliggøre, hvordan de aflønner mænd og kvinder med samme jobfunktion. Målet er at mindske løngabet mellem de to køn.

Dengang var det kun virksomheder med mindst 35 ansatte og med minimum 10 mænd og 10 kvinder inden for den samme medarbejdergruppe, der var omfattet kravet. Men ordningen vandt ikke indpas hos virksomhederne. I 2013 var status, at kun to ud af tre af de omfattede virksomheder indberettede de obligatoriske statistikker.

Derfor ændrede SR-regeringen sidste år ordningen, så virksomheder med ned til 10 ansatte omfattes kravet om at fremlægge tal på lønforskelle. Men den regel vil regeringen nu annullere, fremgår det af deres lovprogram. De vil tilbage til de gamle regler fra 2006, hvor de små virksomheder blev skånet.

Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, har kaldt beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen (V), i samråd om sagen.