Sammen med Irland og Holland er Danmark blandt de EU-lande, der har mest på spil i bruddet med Storbritannien.

Haag. Den forestående skilsmisse mellem Storbritannien og EU er så kompleks og involverer så mange interesser, at forhandlingerne risikerer at køre fast.

Den bekymring deler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med sin irske og sin hollandske kollega.

Efter et møde i hollandske Haag understreger de tre regeringschefer vigtigheden af, at enkelte landes interesser ikke får lov at forsinke processen.

- Vi må undgå, at små ting kommer til at tage den overordnede diskussion som gidsel, siger den hollandske premierminister, Mark Rutte.

- En lille ting kan forekomme enorm i ét lands øjne. Der må vi samlet som 27 lande blive enige om, hvorvidt den ting er nødt til at få indflydelse på den samlede fremdrift, siger han.

I særdeleshed Irland, men også Holland og Danmark, er blandt de EU-lande, der har mest at miste, hvis forhandlingerne med briterne kører skævt.

Netop derfor er ønsket fra trekløveret da også, at drøftelserne relativt hurtigt kommer til at handle om parternes fremtidige forhold, herunder en eventuel frihandelsaftale.

- Storbritanniens beslutning om at forlade EU bliver dyr for alle parter. Men det er virkeligheden, og derfor håber jeg, at forhandlingerne kan foregå på en tjekket og forretningsorienteret måde, siger Lars Løkke Rasmussen.

På trods af landenes ønske om fremdrift støtter de det udkast til retningslinjer, som EU-præsident Donald Tusk har præsenteret.

Dokumentet peger på, at parterne i første fase af exit-processen skal opnå "tilstrækkelige fremskridt" på områder, der relaterer sig til selve bruddet.

Det handler blandt andet om at sikre rettigheder for EU-borgere bosat i Storbritannien og omvendt. Også de økonomiske byrder skal fordeles.

Først herefter kan diskussionen om de fremtidige handelsrelationer komme på tale.

På nuværende tidspunkt er det uklart, nøjagtigt hvad EU-kravet om "tilstrækkelige fremskridt" betyder.

Angiveligt vil lande som Danmark, Irland og Holland være klar til at bevæge sig videre til at drøfte fremtiden, så snart parterne er enige om en model, som kan bruges til at gøre regnskabet op.

29. april mødes stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU, for at vedtage en fælles strategi for brexit-forhandlingerne.

/ritzau/