Statsministeren garanterer en folkeafstemning, hvis et flertal i Folketinget på et tidspunkt vil med i EUs fælles asylpolitik. Det scenarie kan han dog ikke se for sig.

Selv om statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har udstukket en garanti om, at det er op til danskerne at afgøre, om Danmark skal med i EUs fælles asylpolitik, tror han slet ikke på, at det nogensinde vil blive aktuelt.

Det siger han efter sin tale ved Folketingets åbning tirsdag, hvor han garanterede, at der vil komme en folkeafstemning, hvis et flertal i Folketinget på et tidspunkt vil med i EUs asyl- og udlændingepolitik.

»Jeg siger, at hvis der skulle komme sådan en situation, som jeg ikke kan se for mig, så skal der en dansk folkeafstemning til. Og det gælder. Det er ikke knyttet til min person. Det gælder,« siger Lars Løkke Rasmussen, efter han har været på talerstolen.

Statsministeren forsikrer om, at et ja til folkeafstemningen om retsforbeholdet 3. december ikke bliver »en glidebane«, der fører til, at Danmark lige pludselig træder ind i den fælles europæiske asylpolitik.

»Vi har ingen planer om en fælles asylpolitik, men jeg fornemmer bare på debatten, at der er nogen, der vil skabe et indtryk af, at det hele bare er en glidebane. Det er det ikke,« siger Lars Løkke Rasmussen, der ønsker at »skære det helt ud i pap, så alle kan forstå det«:

»Det kommer aldrig nogensinde på tale at gå med i en fælles asyl- og udlændingepolitik, uden at der først har været en dansk folkeafstemning.«

På grund af vores retsforbehold står Danmark uden for dele af EU-landenes fælles retspolitik. Ved folkeafstemningen 3. december skal vi stemme om, hvorvidt retsforbeholdet skal erstattes af en tilvalgsordning, hvor vi går med i nogle af retsakterne.

Mest centralt er det fælles europæiske politisamarbejde, Europol, som vi står til at ryge ud af næste år, hvis ikke folkeafstemningen ender med et ja.

Lars Løkke Rasmussen henviser med sin garanti til den vetoret, Folketingets EU-positive partier har givet hinanden, som sikrer, at de ikke efter folkeafstemningen kan indlemme Danmark i EUs fælles asylpolitik. Og den vetoret Venstre står fast på »indtil solen brænder ud«, fastslår han.

»Det er en garanti, der er udstedt,« forsikrer statsministeren.