Der er en god chance for britisk ja til EU, men intet er afgjort, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen.

København: Skønt det ser ud, som om Storbritannien kan blive i EU efter Kommissionens udspil, er intet sikkert, før briterne ved en folkeafstemning har sagt ja til at fortsætte i fællesskabet.

Det fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Han orienterede fredag Udenrigspolitisk Nævn og Folketingets Europaudvalg om EU-topmødet i næste uge, da britisk EU-medlemskab topper dagsordenen.

- Jeg håber, at der kommer en aftale, som vil gøre det muligt for den britiske premierminister, David Cameron, at vinde en folkeafstemning, som han selv skal sætte en dato på. Jeg synes også, at der en en god prognose, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Men omvendt skal man ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt. Nogle indrømmelser, som Cameron har fået, og jeg lægger stor vægt på, om balancen mellem fri bevægelighed og landenes mulighed for at beskytte velfærdsydelser, er under angreb.

Især Visegrad-landene - Polen, Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet - vil ikke indeksere børnechecks, så de følger deres lavere prisniveau eller at lade briterne betale tilskud til briter i arbejde, men ikke til andre EU-borgere, som arbejder i Storbritannien.

- Hele tænkningen om at indeksere børnechecken er under angreb. Så den er jo ikke hjemme endnu. Men jeg håber, at alle erkender, hvor meget, der står på spil for at sikre, at Storbritannien bliver, men Europa står også med andre store kriser, siger han.

Danmark bakker "100 procent op" om EU-Kommissionens udspil. Derfor skal vi ikke skyde os selv i foden ved at kræve en løsning af retsforbeholdet på EU-topmødet, mener Lars Løkke Rasmussen, om Enhedslistens krav.

- Hvis vi trækker en pistol og skyder ud i rummet med danske særinteresser, så fremmer det ikke sandsynligheden for, at vi får en aftale, siger han.

/ritzau/