Kendte i et helt år til, at partifæller og Lars Barfoed fik 2,4 mio. kr. for meget udbetalt men ingen greb ind.

I mere end et år så tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen gennem fingre med, at tre borgerlige tidligere ministre fik flere millioner udbetalt for meget i eftervederlag, som er eksministres særlige aftrædelsesordning på 100.000 kr. om måneden i op til tre år. Det fremgår af det nyeste statsregnskab for Danmark fra Rigsrevisionen. Allerede i efteråret 2010 fik Statsministeriet og dermed Lars Løkke Rasmussen at vide, at man har udbetalt hele 2,4 mio. kr. for meget i eftervederlag til
Karen Jespersen, Lars Barfoed og Hans Christian Schmidt, der alle har været ministre ad to omgange.

HVAD SYNES DU OM, AT LARS LØKKE SÅ GENNEM FINGRE MED, AT TRE MINISTRE FIK 2,4 MIO. KR. FOR MEGET  I LØN? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

’Vidtgående tolkning’ af regler

Ifølge Rigsrevisionen havde Statsministeriet brugt en for ’vidtgående tolkning’ af reglerne. Det gjorde, at de tre i alt fik udbetalt fuld ministerløn i 47 måneder for meget. Men på trods af den klare melding i 2010 fra Rigsrevisionen, greb statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke ind. Han hverken ændrede loven eller stoppede den ekstra betaling til sine borgerlige ministervenner. Først efter flere henvendelser fra Rigsrevisionen meddelte Statsministeriet i november 2010, at man var indstillet på ’ved en eventuel senere revision af loven at tydeliggøre retstilstanden på området’. Den lange reaktionstid fra Lars Løkke får eksperter til at kritisere ham. Professor i forvaltningsret Michael Gøtze fra Københavns Universitet undrer sig over forløbet. - Allerede i december sidste år fik Statsministeriet en tydelig rykker fra Rigsrevisionen. Det var på det tidspunkt, at de skulle reagere, men Statsministeriet har været meget langsomme, siger Michael Gøtze til B.T.. Professoren finder det særligt påfaldende, at Statsministeriet ikke tog affære i 2010. - Det er meget usædvanligt især fordi Statsministeriet ser ud til at være enige i Rigsrevisionens konklusion. Der sker bare ikke noget, siger han. Lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, er enig. - Når man er klar over, at der er udbetalt penge uberettiget, så skal man selvfølgelig stoppe det med det samme. Man kan derfor godt anklage Statsministeriet for passivitet, siger Sten Bønsing.

’En rigtig møgsag’

Helt usædvanligt er formanden for statsrevisorerne, Peder Larsen, også ude med kritik af Statsministeriet. - Det her er en rigtig møgsag for Statsministeriet. I begyndelsen ville de end ikke anerkende, at de tidligere ministre har fået for meget udbetalt ifølge lovens ånd. Og på trods af flere henvendelser fra Rigsrevisionen har man ikke reageret før nu. Det kan man godt undre sig over, siger Peder Larsen.

Reglerne ændres

Statsministeriet meddelte i går B.T., at de mener, de tre ministre har fået pengene korrekt udbetalt. Alligevel vil de nu ændre reglerne. Det er kun sket få gange tidligere, at ministerier ikke straks har rettet ind efter kritik fra Rigsrevisionen. - Og man kan roligt sige, at der er en uenighed, siger Peder Larsen. SF kræver nu svar fra tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen på, hvorfor han ikke straks greb ind, da han af Rigsrevisionen fik at vide, at man gav alt for mange penge til eksministre. - Det er påfaldende, at Lars Løkke Rasmussen i et år overhørte meldingerne fra Rigsrevisionen og i stedet fortsatte med at forgylde regeringskolleger. Venstre har været tavs i den her sag, så Lars Løkke Rasmussen burde kravle ud af sit musehul med en forklaring, siger politisk ordfører Jesper Petersen. Lars Løkke Rasmussen vendte i går ikke tilbage for en kommentar.

Hvad synes du om, at Lars Løkke så gennem fingre med, at tre ministre fik 2,4 mio. kr. for meget i løn?

Deltag i debatten under artiklen