Datoerne var ellers på plads

Lars Løkke Rasmussen vil ikke mødes til nye partilederdebatter i Folketinget uden at have mulighed for at sende en vikar. Dansk Folkeparti mener, Løkke udviser foragt for Folketingets arbejde.

Det skulle have været en nyskabelse på Christiansborg.

Og en vitaminindsprøjtning til de tilhørerfattige politiske debatter i folketingssalen. Men når Folketinget i morgen åbner dørene til en ny sæson, er alt ved det gamle. Folketingsformandens planer om at indføre en helt ny debatinstitution i salen, hvor partilederne hver uge kunne udfordre statsministeren i en aktuel politisk debat, er faldet til jorden.

Folketingets Præsidium var ellers nået langt i udformningen, og datoerne var plottet ind i kalenderen, men da Venstre og Liberal Alliance ikke vil godkende idéen med mindre de får lov til at stille med en stedfortræder for deres partileder, må præsidiet skrinlægge projektet. Det ærgrer Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S).

- Jeg er ked af den mangel på kompromisvilje, der har været. Det kunne have været et fremskridt for interessen for debatterne i folketingssalen, siger han.

I første omgang var planen, at statsministeren efter sit ugentlige pressemøde om tirsdagen skulle udfordres af de øvrige partiledere til en fri debat om aktuelle politiske emner i folketingssalen. Idéen er inspireret af debatterne i det britiske underhus, hvor premierminister David Cameron og oppositionens leder, Ed Miliband, hver onsdag mødes til en livlig, TV-transmitteret debat.

Folketingets Præsidium har drøftet flere modeller. Men også den mindst tidskrævende, hvor partilederne kun skulle mødes otte gange om året, blev afvist af Venstre og Liberal Alliance - med mindre de måtte sende en vikar. Og det kunne statsminister Helle Thorning-Schmidt ikke acceptere.Venstre skuffer DF og R

Dansk Folkepartis medlem af Folketingets Præsidium, Søren Espersen, har været en varm fortaler for idéen og er stærkt kritisk overfor Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens prioritering.

»Jeg er rigtig ked af det. Det er først og fremmest strandet på grund af Venstre, som totalt har ændret syn på sagen, efter at de ikke længere har statsministerposten. Det har jeg ikke stor respekt for. Det er foragt for Folketinget,« siger Søren Espersen.

Også de Radikales præsidiemedlem, Marianne Jelved, er skuffet over Venstre og Lars Løkke Rasmussen i sagen.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at Venstre har indtaget den særstilling. Som partileder burde man kunne binde sig til at være i folketingssalen én gang om måneden i den time, det varer, siger Marianne Jelved.

Lars Løkke Rasmussen ønsker ikke at kommentere sagen, men Venstres medlem af præsidiet, Bertel Haarder, »konstaterer, at statsministeren, Venstre og Liberal Alliance ikke kan blive enige.«

Vil det ikke være muligt for Venstres formand at stille op én gang om måneden i folketingssalen?

- Det er muligt, at man kan aftale det ad hoc. Altså fra gang til gang. Det er da en mulig løsning, men det kræver begge parters accept, siger Bertel Haarder.

Skyldes det, at Løkke er meget væk fra Christiansborg, at det vil være svært for ham at være der en gang om måneden?

- Det gælder for os alle sammen, at vi bliver bedt om at deltage i det ene og det andet. Og det er faktisk vigtigt for folkestyret, at vi kan gøre det. Og oppositionslederen vil ikke lade sig diktere af statsministerens kalender, siger Bertel Haarder.

Selv om Folketingets spørgetime fortsætter uforandret i dette folketingsår, har Mogens Lykketoft ikke lagt planerne om de britiskinspirerede debatter helt i graven.

- Jeg har ikke givet op endnu. Jeg går ud fra, at vi får en ny snak i udvalget for forretningsorden, så må vi se, om vi kan finde på noget, som alle vil være med til at afprøve, siger Mogens Lykketoft.