VK er i åben strid om homoægteskaber, men et flertal i begge folketingsgrupper ser nu ud til at støtte regeringens forslag om at tillade homoseksuelle vielser i kirken.

Homoseksuelle vil om få dage få ret til at indgå ægteskab i Den danske Folkekirke på lige fod med heteroseksuelle, og det sker med et overraskende massivt flertal i Folketinget. Det skriver Berlingske.

Adskillige medlemmer af Venstre og de Konservative har de seneste måneder tordnet mod regeringens plan, men et flertal i både V og K ventes onsdag at bakke op om det historiske lovforslag. Også Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, accepterer forslaget, efter at Venstres eget ændringsforslag onsdag blev stemt ned.

- Hvis du ikke kan få den ideelt set rigtige løsning, så må du vælge mellem dem, der er. Og jeg vil ikke være med til at sende et signal, som risikerer at blive misforstået. Og det ville en rød knap risikere at blive, siger Lars Løkke Rasmussen til Berlingske.

VK-regeringen var imod at tvinge kirken til at tilbyde homoseksuelle ægteskab og arbejdede i stedet for kirkelige 'vielser' uden det kønsneutrale vielsesritual, som den nye regering vil indføre. Lars Løkke Rasmussen har holdt lav profil i det ømtålelige spørgsmål, der indbragte hans forgænger som V-formand, Anders Fogh Rasmussen, en hædersbevisning fra Landsforeningen af Bøsser og Lesbiske, da han i 2004 udtalte, at han personligt ikke var imod homoægteskaber. Samme melding kommer nu fra Lars Løkke Rasmussen.

- I det ligger så også hos mig en personlig accept af og stillingtagen til, at ja, selvfølgelig kan kirken bruges til at give retskraft til et sådan ægteskab. Og det ønsker jeg, at kirken skal kunne, siger han.

Både Venstre og de Konservative fritstiller deres folketingsgrupper under dagens afstemning, og uenigheden er massiv. Lars Løkke Rasmussens nære allierede Søren Pind (V) er eksempelvis lodret imod.

- Hvad er det, der er så forfærdeligt ved at konstatere, at et ægteskab er mellem en mand og en kvinde? Det er en udvanding af sproget og en tilpasning af sproget, der er for politisk korrekt. Jeg gider ikke at være med til det, siger han til Berlingske.

Tidligere kirkeminister Birthe Rønn Honbech (V) henviser til sin tale under førstebehandlingen af lovforslaget:

- I dag forsøger regeringen med et pennestrøg at udslette en ældgammel kultur og folkelig teologisk selvforståelse, nemlig at vi er to køn. Og at vi er mindretal og flertal, sagde hun ved den lejlighed.

En lille gruppe Venstre-folk – internt omtalt som »V-homo« – har i årevis arbejdet for at tillade homoægteskaber, og her fejres den voksende borgerlige accept.

- Det er en stor sejr. Det er et billede af et folkestyre, som er i sync med danskerne, siger tidligere miljøminister Karen Ellemann (V) til Berlingske.

Meningsmålinger har de seneste år vist, at danskerne støtter ligestilling af bøsser og lesbiske i Folkekirken. Men også hos de Konservative splitter spørgsmålet, og partileder Lars Barfoed og hans forgænger, Lene Espersen, ender i dag på hver sin side i afstemningen.

- Det store problem er, at man lægger op til, at ægteskabslovgivningen skal være kønsneutral. Det er jeg simpelthen modstander af, siger Lene Espersen, der stemmer nej.

Samme udgangspunkt har Lars Barfoed, men hans konklusion er den modsatte.

- Det centrale i lovforslaget er jo stadigvæk at give homoseksuelle ret til at blive viet i kirken, siger han.

VK-ledernes accept af homoægteskaber møder stærk kritik fra Dansk Folkeparti.

- De siger, at 'Venstre ved man, hvor man har'. Men jeg må sige, at man ikke ved, hvor man har Venstre i det her spørgsmål. De springer op som løver og falder ned som lam. De er meget villige til at kritisere regeringen, men dækker sig nu ind under, at de er fritstillede i etiske spørgsmål, så vi ikke ved, hvad de faktisk mener. Jeg synes, det er meget underligt, siger DFs kirkeordfører, Christian Langballe, til Berlingske.

Kirkeminister Manu Sareen (R) fastholder, at ægte ligestilling også kræver, at man bruger ordet 'ægteskab'.

- Der er kommet en erkendelse af, at det er et ret liberalt forslag. På den ene side gør vi det fuldstændigt frit for præster, om de vil vie homoseksuelle, og på den anden side giver vi homoseksuelle mulighed for at blive viet i Folkekirken, siger han.