Socialdemokraternes medlem af Beskæftigelsesudvalget, Pernille Rosenkrantz-Theil, følger udviklingen i beskæftigelsen nøje.

Selv om det i dag er kommet frem, at der pt. kun er oprettet 36 akutjob til mere end 12.000 langtidsledige 3F'ere, gør det hende ikke bekymret.

- Der er noget helt galt med de tal. For det første bliver folk ledige i et rullende forløb frem til 1.juli næste år. For det andet er det kun ca. 60 procent af 3Fs medlemmer, der er ufaglærte. For det tredje er det først i disse dage, der begynder at blive meldt akutjob ind fra kommunerne, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Det er to uger siden, loven blev vedtaget i Folketinget. Vore beregninger viste, at der skulle opslås i gennemsnit 70 akutjob om dagen på hverdage, hvis man skal nå i mål med de 12.500 akutjob. I øjeblikket bliver der opslået mere end 100 akutjob om dagen, og det må da siges at være en succes.

Hun forklarer, at på grund af forskelligt bureaukrati i forbindelse med ansættelsesprocedurer, er det i begyndelsen i første omgang staten, der har opslået ledige stillinger som akutjob, og det har været til meget højtuddannede.

Nu er regionerne også begyndt at komme med, og det betyder stillinger til sygeplejersker, sosu-assistenter og reservelæger.

Kommunerne har længere ansættelsesprocedurer, fordi det ofte er decentrale ledere, der skal indberette til et arbejdsmarkedsudvalg og de skal bagefter have godkendelse i kommunens økonomiudvalg. En procedure, der er tidskrævende i sig selv.

- Lige nu begynder kommuner som Odense og Holstebro at melde stillinger ind. Det er stillinger som både pædagog, rengøringspersonale og pedeller. Så der er kun grund til optimisme, siger Rosenkrantz-Theil.

Hun afviser, at det kan være et problem, at decentrale ledere ikke vil føle sig forpligtet til at oprette ledige stillinger som akutjob.

- Tværtimod faktisk. Vi kan se, at der er rigtig mange stillinger på vej i de yderste led, for eksempel Baunehøjskolen, der lige har opslået en ledig pædagogmedhjælper stilling. Det lover rigtig godt i forhold til de ufaglærte.

- Men der er stadig en underrepræsentation af private arbejdspladser. Her synes jeg at formanden for Dansk Industri i Skive-Viborg har været ude med et vigtigt budskab om, at virksomhederne skal tage et socialt ansvar. Han vil hellere have et skilt til virksomheden, hvor der står 'Her tager vi et socialt ansvar' end de 25.000 kr, finansloven giver mulighed for.

- De sidste dage har gjort mig optimistisk, fordi det offentlige ser ud til at levere flere akutjob end målet er. Men omvendt er der også behov for at appellere til private arbejdsgivere, at der er brug for at de lever op til deres sociale ansvar i den nuværende situation.

Pernille Rosenkrantz-Theil fortæller, at den løbende kontakt med landets borgmestre viser, at de er indstillede på hurtige processer, så jobbene kan blive slået op.

- Vi kan også se, at en række Venstre-borgmestre nu trodser moderpartiets linje og gør en aktiv indsats for de langtidsledige. Jeg forventer omvendt ikke, at der ikke vil være en eneste, der ikke mister sine dagpenge. Der har altid været en gruppe, vi ikke har kunnet løfte og sådan vil det også være denne gang. Men vi kommer langt med de tiltag, der er taget nu, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.