Udenrigsminister Martin Lidegaard mødes tirsdag med sine nordiske og baltiske ministerkolleger. Ud over at sikre et bedre energisamarbejde skal landene også diskutere, hvordan man kan dæmme op for russisk propaganda.

Russisk propaganda er massiv og præger ikke bare den russiske befolkning - men russiske mindretal i hele verden. Derfor er der behov for et modsvar til den »massive propaganda«, mener udenrigsminister Martin Lidegaard (R). Og netop diskussionen om russisk påvirkning vil blive et af de centrale temaer, når Lidegaard tirsdag og onsdag er vært for to nordisk-baltiske udenrigsministermøder i Helsingør.

»Der er brug for en lang række indsatser, hvis man skal dæmme op for propaganda - også uden selv at blive propagandistiske. Vi har brug for at støtte mange forskellige uafhængige medier,« siger Martin Lidegaard.

I første omgang håber ministeren dog, at de nordiske lande kan blive enige om at donere to millioner kroner, som de baltiske lande kan trække på, når de skal styrke deres uafhængige medier.

»Vi vil gerne hjælpe de baltiske lande med at styrke deres russisksprogede medier - vel at mærke uafhængige medier - og i det hele taget gøre mere for at undgå denne massive propaganda fra Ruslands side,« siger ministeren.

Et andet stort tema på mødet bliver energi, og her har de nordiske og baltiske lande en fælles interesse i at få et mere klimavenligt, effektivt og ikke mindst mere uafhængigt energisystem, fremhæver Martin Lidegaard. Det skal hjælpe de baltiske lande til at blive mindre afhængige af russisk gas og samtidig sikre, at Danmark og andre nordiske lande får en klimavenlig energi til en pris, der er til at betale.

»Det kræver, at vi bliver bedre forbundet og samarbejder mere på energiområdet, og det håber jeg bliver resultatet af vores møde,« siger Martin Lidegaard.

Desuden er der på mødet lagt op til, at en række andre emner også skal diskuteres. I den nordiske kreds er der fra dansk side lagt op til drøftelser om blandt andet nordisk forsvars- og sikkerhedspolitik, situationen i Ukraine, urolighederne i Mellemøsten samt arbejdet frem mod COP21.