Der er lagt op til forbedringer for verdens klima ved FNs Generalforsamling i de kommende dage, mener udenrigsministeren. Han siger dog samtidig, at man ikke skal forvente et »big bang«.

Når Martin Lidegaard (R) søndag aften dansk tid lander i New York, er det med en klar forventning om, at han ikke forlader millionbyen, uden at der er sket i hvert fald et lille fremskridt for klodens klima.

Det siger udenrigsministeren, der er i USA for at deltage i FNs årlige generalforsamling, hvor netop klima står højt på dagsordenen. Mange af de internationale møder om emnet er endt med pæne hensigtserklæringer, men sådan kommer det ikke til at gå denne gang, forudser Martin Lidegaard, der dog heller ikke regner med en revolution på området.

»Jeg forventer faktisk, at der bliver givet konkrete tilsagn i forbindelse med klimamøderne. Især forventer jeg, at den store klimaaftale, der skal landes næste år, vil blive diskuteret og sporet lagt ud. Det er ikke sådan på klimaområdet, at der kommer et big bang, og så er alting pludselig løst. Det har vi lært bitterligt af egne erfaringer. Men vi kommer til at opleve, at der sker fremskridt i denne uge, det er jeg sikker på,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Der bliver taget hul på klimadiskussionen allerede søndag aften, hvor Martin Lidegaard på Danmarks vegne ekstraordinært skal deltage i et møde, der ellers er forbeholdt verdens største lande. Det er de gode danske erfaringer med at lave en sikker forsyning af grøn energi, der har sikret udenrigsministeren invitationen, fortæller han:

»Vi kommer med til et møde med de 17 største nationer i verden, der skal diskutere koblingen mellem det at arbejde for et bedre klima og arbejde for større energisikkerhed. Der har vi noget at byde på fra dansk side, fordi vi jo er et af de lande i verden, der er dygtigst til at lave ren energi for en billig penge. Vi er rigtig stolte over, at vi bliver inviteret med i den klub, så dér ranker vi ryggen og strammer slipseknuden ekstra meget.«

Søndagens møde bliver tirsdag fulgt op med en stor klimakonference, som FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, har indkaldt til.