Udenrigsminister Martin Lidegaard har ved et møde med Ukraines ledere givet udtryk for, at Danmark er klar til at reagere stærkt, hvis Rusland viser nye tegn på aggression i Ukraine. Samtidig forlanger Lidegaard reformer fra de ukrainske politikere.

Danmark støtter fortsat den ukrainske kamp mod de prorussiske oprørere, og Danmark er også klar til at skrue op for sanktionerne mod Rusland, hvis præsident Putin og den russiske regering viser nye tegn på aggressioner eller indblanding i den østukrainske konflikt.

Sådan lød budskabet fra udenrigsminister Martin Lidegaard (R), da han mandag sammen med sin polske udenrigsminister-kollega, Grzegorz Schetyna, besøgte Ukraines præsident, Petro Porosjenko, og premierminister, Arsenij Jatsenjuk, i Kiev. Men Martin Lidegaard hævede også en pegefinger, da han talte med de ukrainske ledere.

»Jeg har haft to budskaber med til Kiev. Det første er, at Ukraine fortsat kan regne med vores støtte i landets svære situation. Polen og Danmark vil gøre vores til, at EU står sammen og reagerer med fast overbevisning mod en eventuel ny russisk aggression. Vi er klar til at skrue op for sanktionerne, hvis det bliver nødvendigt,« siger Martin Lidegaard og fortsætter:

»Vores andet budskab er, at vi forventer, at Ukraine selv skruer op for reformsporet. Vi har brug for mindre korruption og mere åbenhed samtidig med, at der bliver lavet seriøse reformer i energisektoren. Måske vigtigst af alt skal der laves en forfatningsreform,« siger udenrigsministeren.

Martin Lidegaard har ved mødet lagt stor vægt på, at Danmark er villig til at hjælpe Ukraine med at få opbygget et velfungerende retsvæsen, frie medier og et nyt energisystem, der er uafhængigt af Rusland, og som gør op med oligarkernes megen magt.

Men ukrainerne skal selv være bannerførere i projektet, også selv om der fortsat udkæmpes hårde kampe i Østukraine.

»Der er fuld forståelse for den meget svære situation, som de ukrainske ledere står i. Men gennemførelser af reformer i den del af Ukraine, der ikke er direkte berørt af konflikten, er det absolut bedste våben mod Rusland,« siger Martin Lidegaard og uddyber:

»Hvis det lykkes at skabe en økonomisk udvikling i landet og give den almindelige ukrainer et bedre liv, får man befolkningens opbakning til at stå fast mod Rusland. Derfor er vores krav ikke et spørgsmål om principper, men en forudsætning for at skabe et bedre Ukraine,« siger han.

Den danske minister har også på nærmeste hold haft mulighed for at danne sig et indtryk af den våbenhvile, der i øjeblikket officielt er i Østukraine:

»Der er tale om en meget, meget skrøbelig våbenhvile. Den gode nyhed er, at der er blevet trukket våben tilbage fra fronten, og der foregår færre kampe, men den dårlige nyhed er til gengæld, at kampe stadig pågår og i en sådan grad, at der er meget lang vej til fred,« siger Martin Lidegaard.