Udenrigsminister Martin Lidegaard er for tredje gang på et år mødtes med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry. Syrien og verdens klimaudfordringer blev vendt, lyder det fra den danske udenrigsminister.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fik sig natten til lørdag i forbindelse med Arktisk Råds ministermøde i Iqaluit i Canada en »effektiv« snak med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry.

Både Ukraine, Afrika, Irak, Syrien og Arktis blev drøftet på det i alt 35 minutter lange møde, beretter udenrigsministeren over for Berlingske Nyhedsbureau.

»Vi har haft 35 meget effektive og direkte minutter, hvor vi har været verden rundt. Vi startede i Ukraine, hvor både USA og Danmark er stærkt optaget af at prøve at finde freden og få gang i energireformer i Ukraine og få lavet et modsvar til den meget massive, russiske propaganda, som i øjeblikket dominerer billedet mange steder i Ukraine og desværre også i Europa - ikke mindst i de baltiske lande,« siger Martin Lidegaard.

Dernæst drøftede ministrene bekæmpelsen af voldelig islamisme i Afrika, situationen i Yemen, Irak og Syren for til sidst at ende i Arktis, hvor det canadiske formandskab med ministermødet i Arktisk Råd overgik til USA. Et nyt formandskab, som den danske udenrigsminister glæder sig over.

»Jeg tager med mig fra mødet, at vi i John Kerry og Obama-administrationen lige nu har en helt utrolig stærk forkæmper for klimaindsatsen i verden. Og jeg ved af erfaring, at sådan har det ikke altid været med USA. Så oveni de mange kriser, vi forsøger at adressere sammen, giver det lidt håb, at verdens største nation rent økonomisk er så indstillet på, at der nu skal gøres noget ved klimaet. Det er på høje tid, men det er fantastisk, at det endeligt er kommet,« understreger Martin Lidegaard.

Det var tredje gang, at den danske udenrigsminister holdt møde med John Kerry, og ifølge Martin Lidegaard vidner det om, at Danmark er meget tæt allieret til USA:

»Det var faktisk amerikanerne, der bad om mødet, og det siger noget om, at vi ikke bare er interessant for USA, fordi vi leverer og bidrager til kampen mod terror. Vi er også en allieret, som USA gerne vil lytte til, gerne vil høre analyserne fra. Vi har et godt forhold i øjeblikket, og vi kan fra dansk side tillade os at være lidt stolte over, at vi bidrager, der hvor det nytter noget, men også at vi er en af de allierede, som man gerne vil lytte til i Washington - ligesom man gør i EU.«

Til ministermødet i Arktisk Råd deltog foruden Danmark og USA også Canada, Finland, Island, Norge, Rusland og Sverige.