Ingen af de eksisterende politiske grupper i Europa-Parlamentet passer til Liberal Alliances politik. Så må vi jo bare skabe en ny, lyder det fra partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget.

Hverken den liberale, den socialistiske, den konservative, den grønne eller den EU-skeptiske gruppe i Europa-Parlamentet passer til Liberal Alliances politik, siger partiets spidskandidat til europarlamentsvalget, Christina Egelund (LA).

Skulle hun gå hen at blive valgt til et sæde i parlamentet i Bruxelles, bliver det derfor ikke nogen af de nuværende politiske sammenslutninger. I stedet satser Christina Egelund på, at der er nok nyvalgte parlamentsmedlemmer fra partier som Liberal Alliance fra andre lande, til at en ny politisk gruppe kan opstå, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau kort før hun indtager talerstolen til Liberal Alliances landmøde ved Tivoli Congress Center i København.

»Vi håber på, at andre liberale, EU-skeptiske partier også bliver styrket ved det her europaparlamentsvalg, at man eventuelt kunne lave en helt ny gruppe i Europa-Parlamentet. Det kunne være i koalition med det tyske AFD. Vi vil absolut gerne være med til at lave sådan en gruppe,« siger Egelund med reference til det nye tyske parti Alternative Für Deutchland, hvis mærkesager er stop for hjælp til de kriseramte EU-lande, opløsning af euro-samarbejdet og eventuel genindførelse af D-Marken.

Set udefra deler Liberal Alliance og Dansk Folkeparti mange af de samme holdninger til EU. Begge partier er imod euroen, begge partier er imod en EU-bankunion, begge partier er for fortsat medlemskab af EU, og mens Dansk Folkeparti ønsker et decideret velfærdsforbehold i EU, så ønsker Liberal Alliance, at der indføres optjeningskrav på fem år på alle sociale velfærdsydelser.

Spørgsmål: Hvis I søger en EU-skeptisk gruppe i Parlamentet, hvorfor bliver I så ikke en del af den gruppe, som Morten Messerschmidt (DF) er en del af?

»Det er fordi, at de ikke har nogen indflydelse overhovedet, og de er sådan lidt ukonstruktive i deres kritik af EU. Vi er meget for det frie marked og det indre marked, så vores skepsis er ideologisk set et helt andet sted end Messerschmidts, der er mere nationalkonservativ«, siger Christina Egelund.

I Danmark er der heller ikke partier, som Liberal Alliance føler deres EU-politik lægger sig op ad. Mandag meldte partileder for Liberal Alliance, Anders Samulsen (LA) således ud, at Liberal Alliance dropper at gå i valgforbund med Venstre og de Konservative til europaparlamentsvalget 25. maj.

Liberal Alliance er entydigt imod dansk medlemsskab af euroen og ønsker at tilbagerulle EUs indflydelse på dansk politik, i modsætning til de Konservative og Venstre, lod Samuelsen forstå. Og så er LA også uenig med Venstre om en bankunion i EU, som Venstre altså er positiv over for.

Hvis det lykkes for Christina Egelund at blive valgt til Europa-Parlamentet, har hun under alle omstændigheder ikke tænkt sig at blive løsgænger - heller ikke selvom det ikke lykkes at skabe en ny politisk gruppe.

Hun har dog endnu ikke besluttet sig for, hvilken eksisterende gruppe, hun vil tilslutte sig. Den nuværende største gruppe, den konservative EPP hvor den konservative Bendt Bendtsen (K) sidder, kunne dog være en mulighed, siger hun.

Det kræver cirka otte procent af de samlede danske stemmer for at få blive valgt til Europa-Parlamentet. Ved valget i 2009, fik Liberal Alliance 0,6 procent af stemmerne.