I fire tilfælde undlod Liberal Alliance i hovedstadsområdet at indberette donationer på mere end 20.000 kroner betalt af private sponsorer op til folketingsvalget i 2011. »Det er en beklagelig fejl,« lyder det fra parti-organisationen.

Det er et af den slags steder, offentligheden sjældent har adgang til.

I en kold kælder til en beboelsesejendom i Hellerup i et lille aflåst kontorlokale findes ringbind med oplysninger om personlige valgkampsbidrag til Liberal Alliances folketingskandidater i København og dokumenter, der relaterer sig til partiets indberetninger om sponsorater på mere end 20.000 kroner i Region Hovedstaden.

Her var blandt andre LA-topfolkene Anders Samuelsen (LA), Simon Emil Ammitzbøll (LA) og Joachim B. Olsen (LA) opstillet ved folketingsvalget i 2011.

Berlingske har henvendt sig til Niels Hammer-Jespersen, som er kasserer for Liberal Alliance i Københavns Storkreds, med spørgsmål til en række uregelmæssigheder i partiets indberetninger til myndighederne om den private partistøtte.

Nu står han og bladrer i dokumenterne. Berlingske får lov til at kigge med fra sidelinjen og får dermed et indblik i de private pengestrømme, som har finansieret valgplakater, annoncer og kampagneaktiviteter for flere LA-topfolk.

Gennemgangen vidner om, at partiet langt fra har levet op til reglerne i partistøtteloven, og at der er et stort misforhold mellem de private bidrag, som kandidaterne modtager, og de oplysninger som bliver indberettet til myndighederne under strafansvar, vurderer en partistøtteekspert, som Berlingske efterfølgende har foreholdt oplysningerne.

Det fremstår, som om indberetningerne til myndighederne kun omfatter donationer givet i den ene af regionens storkredse. Der er ikke umiddelbart nogen oplysninger om donationer i Nordsjællands- og Københavns Omegns storkredse, hvor partileder Anders Samuelsen og LA-profilen Joachim B. Olsen er opstillet.

Efter Berlingskes gennemgang erkender partiets organisationsfolk da også i en mail, at Liberal Alliance mangler at indberette partistøtte fra hele fire private donorer, som har indbetalt partistøtte via de to storkredse. Partiet har altså undladt at efterleve den mest grundlæggende regel i partistøtteloven, som siger, at navne på samtlige donorer, der giver mere end 20.000 kroner, skal indberettes til myndighederne.

Niels Hammer-Jespersen var ikke selv kasserer under valgkampen, men har overtaget dokumenterne fra sin forgænger. Han kigger ned på regnskabet og slår ud med armene.

»Vi må anerkende, at det har der ikke været fuldstændig styr på,« konstaterer han og understreger, at han ellers ikke ønsker at udtale sig om situationen.

»Der er tale om en menneskelig fejl«

En gang om året skal de politiske partier og deres lokale og regionale afdelinger ansøge myndighederne om økonomisk støtte, hvorefter de får udbetalt for over 100 millioner kroner i offentlig midler. Til gengæld skal partierne oplyse om alle sponsorater på mere end 20.000 kroner, så vælgerne selv har mulighed for at vurdere, om politikerne favoriserer bidragsyderne med deres politiske beslutninger.

Karina Kosiara-Pedersen er lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og partistøtteekspert med sæde i regeringens partistøtteudvalg. Hun mener, det burde have været en let sag for Liberal Alliance at overholde reglerne.

»Det står rimelig klart i reglerne, at alle donorer, som giver mere end 20.000 kroner skal fremgå. Det her er noget, som de burde have haft tjek på, og det viser med al tydelighed, at der er behov for mere kontrol med området. Da man lavede reglerne var der en forventning om, at partierne ville overholde lovgivningen, fordi det er politikerne, som lovgiver om sig selv. Det her viser, at partierne ikke overholder reglerne,« siger hun.

Formand for Liberal Alliance i Københavns Storkreds, Nathali Selmeczi Leth fortæller, at partiet ikke har begået en bevidst fejl.

»Der er tale om en menneskelig fejl her. Personen, som har udfyldt blanketten, har simpelthen ikke været opmærksom på, hvordan den skulle udfyldes. Det er en beklagelig fejl, som vi forsøger at rette op på ved at lave en efterindberetning,« siger Nathali Selmeczi Leth om de fire donationer.

I Københavns Omegns Storkreds er formand Martin Peter Nilsson yderst kortfattet, da Berlingske ringer for at spørge til sagen.

»Jeg har ingen kommentar,« forklarer han og lægger telefonrøret på.

Han er storkredsformand for Liberal Alliances erhvervsordfører, Joachim B. Olsen, som åbent erkender, at et af bidragene gik til hans valgkamp.

Han ønsker ikke at fortælle, hvor meget mere end 20.000 kroner det københavnske ejendomsselskab Thylander gav til hans valgkamp i 2011, men han indrømmer at have modtaget pengene.

»De støttede min valgkamp, og det er jeg utroligt glad for. Selvfølgelig skulle det være indberettet til Regionen. Det er jo en super dum fejl, men jeg har slet ikke noget med den der tekniske del at gøre,« siger han.

Det er anden gang inden for bare to uger, at Liberal Alliance må beklage og erkende, at partiet ikke har levet op til 20.000 kroners-reglen i partistøtteloven. I sidste uge lagde partileder Anders Samuelsen sig efter eget udsagn »fladt ned« efter en afsløring af, at erhvervsorganisationen Dansk Erhverv havde betalt en regning på næsten 70.000 kroner for en gennemregning af Liberal Alliances politik. Den indirekte støtte fremgik ikke af partiets regnskab.

Anders Samuelsen afviser, at nogen af de fire donorer i denne nye partistøttesag specifikt har indbetalt penge til hans personlige valgkamp. Men han understreger, at Liberal Alliance ikke har nogen intentioner om at skjule navne på sine donorer.

»Der kan godt have været en fejl her og der, men så retter vi op på det. Det har der også været i Venstre. Vi har ikke noget at skjule, og vi vil gerne have så mange navne frem som overhovedet muligt. Det er vores grundindstilling,« siger han.