Med en knusende valgsejr genvandt Socialdemokraterne regeringsmagten på Færøerne. Det samme skete til folketingsvalget, men en ekspert vil ikke betegne øerne som en rød højborg.

Den borgerlige fløj på Færøerne må se sig slået over to omgange.

Først tabte de deres mandat i Folketinget ved valget i juni, hvor rød blok tog begge færøske mandater. Nu har de tabt regeringsmagten med et knusende nederlag, som kalder på spørgsmålet: Er Færøerne blevet en rød højborg?

Det tvivler Gestur Hovgaard, lektor i samfundsvidenskab på Færøernes Universitet, dog på. Han mener, der er tale om et øjebliksbillede, hvor regeringen beståede af Folkeflokken og Sambandspartiet tabte på alle de centrale spørgsmål i valgkampen - skattelettelser, fiskeripolitik og værdipolitik.

Især skattelettelser til de bedst lønnede færinger kostede dyrt, da vælgerne afgav deres stemmer, forklarer Gestur Hovgaard.

»Jeg tror ikke, at man automatisk skal regne med to røde færøske mandater i Folketinget fremadrettet, De borgerlige nok skal komme igen. De sociale og etiske spørgsmål skaber stadig mange problemer på tværs af partierne, så der vil fortsat være mange konflikter for den nye regering,« siger han.

Sammenlagt mistede de to regeringspartier fire mandater og dermed flertallet i Lagtinget, der har 33 pladser.

Gestur Hovgaard peger på, at de blå partier også tabte stort på fiskerispørgsmålet, hvor Færøerne står over for en udfordring i 2018, når de nuværende fiskeritilladelser og -rettigheder udløber.

»Det er et spørgsmål, som burde havde været løst for lang tid siden, og det reagerer vælgerne på,« siger han.

»Det er et meget centralt spørgsmål for hele den færøske samfundsudvikling, at man får løst det problem. Den borgerlige regering holdt fast i det nuværende system, som har store problemer med, at private sælger fiskerettigheder mellem hinanden. Man kan sige, at Færøernes folkeejendom er gået på private hænder. og det har oppositionen kørt hårdt på,« siger Gestur Hovgaard.

Valget blev samtidig en lille sejr til de partier, der ønsker at løsrive sig fra Danmark. Men en løsrivelse kommer ikke på tale, vurderer lektoren.