KØB PLUS!

Lars mister al indtægt, hvis han siger ja til en uges arbejde

Absurd dagpenge-teater fortsætter: Lars Pries mister retten til kontanthjælp efter 1. juli, hvis han tager fem dages arbejde og ikke får et varigt job bagefter.

46-årige Lars Pries fra Skævinge gav i dag Folketingets Beskæftigelsesudvalg en praktisk lektion i hvordan akutpakkens regler fungerer ude i det virkelige liv.

Den tidligere it-chef har gået ledig i to år og har søgt over 2.000 jobs, men jobcenteret har ikke været i stand til at finde et eneste regulært job til ham. Sidste år løb han ind i det problem, at han mistede dagpengeretten, hvis han tog et kortvarigt arbejde. Med de nye regler, der trådte i kraft ved nytårsskiftet, er hans situation blevet en tand mere absurd. Det forklarede han beskæftigelsesudvalget onsdag formiddag.

SKAL MAN HAVE LOV TIL AT ARBEJDE FRIVILLIGT MERE END FIRE TIMER OM UGEN UDEN AT MISTE RETTEN TIL DAGPENGE? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

- Tager jeg fem dages arbejde, rygere min slutdato som er 23. juni over skæringsdatoen på 1. juli, og så kan jeg hverken få dagpenge eller komme i betragtning til den nye kontanthjælpsordning, der er uafhængig af min kones indtægt og ejendele. Hvis jeg tager de fem dages arbejde og ikke får arbejde igen, er jeg med andre ord værre stillet, end hvis jeg bare går hjemme og laver ingenting, siger Lars Pries.

Formanden for udvalget, socialdemokraten Lennart Damsbo-Andersen takkede Lars Pries for at møde op og redegøre for sin sag. Men han kunne ikke love ham, at reglerne laves om.

-  Regelsættet er klart nok. Man skal stå til rådighed og tage det arbejder, der er. Der er ikke noget at pinde om. Det er der ikke noget at gøre ved. Mere uformelt kan jeg tilføje, at man som ledig skal overveje grundigt, hvad man gør. Der er over hundrede tusinde arbejdsløse og enkelte løber ind i nogle helt specielle problemstillinger. Det kan man ikke indrette hele systemet efter, siger Lennart Damsbo-Andersen.

- Så den kloge beslutning er at sige nej til en uges arbejde?

- Jeg synes den kloge beslutning er at tage et arbejde. Det er via arbejde, at man får en tilknytning til arbejdsmarkedet og kommer i gang, siger han.

- Også selv om det koster noget på ydelsen?

 - Ja, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Lars Pries er nu trådt ud af akutpakken, fordi den efter hans opfattelse ikke kan give ham et reelt tilbud om job og i øvrigt har afvist at stille ham et uddannelsesforløb til rådighed. Jobcentret mener, at han er kvalificeret nok. Han påpegede også overfor beskæftigelsesudvalget, at reglerne om frivilligt ulønnet arbejde er alt for stive.

Man må højst arbejde ulønnet og på frivilligt basis i fire timer om ugen. Som tidligere ansvarligt for Hjemmeværnets snerydning i Nordsjælland står han nu i den situation, at han ikke uden at miste hele sin indtægt, kan påtage sig denne opgave fremover. Heller ikke selv om han ikke får en krone for det.

Skal man have ret til at arbejde frivilligt mere end fire timer om ugen uden at miste sine dagpenge?

Deltag i debatten herunder.

Din kommentar

Kommentarer

Nå...og hvor svært kan det være at forstå ?

Skrevet af Philip, Lørdag den 26. januar 2013, 20:13

At man så bare ikke tager 1 uges arbejde.

Og der kan jo også opstå den situation at han og andre feks tjener så meget på 1 uge at det svarer til 2 ugers kontanthjælp som selvfølgelig bliver modregnet så han og andre ved udbetaling af kontanthjælp i en måned får udbetalt for 2 uger og i en anden måned får udbetalt sin løn og hvis man ikke er økonomisk bevidst eller kan lægge til side får man jo problemer med at betale sine regninger til tiden feks huslejen mv.

Stjæler arbejdspladser

Skrevet af pia de neergaard, Lørdag den 26. januar 2013, 08:26

Jeg har længe ment, at det frivillige arbejde har taget overhånd.

I dagens Danmark, med så massiv arbejdsløshed, så vi bliver sammenlignet med Spanien og Grækenland, har vi ikke råd til at folk arbejder uden at få løn.

Det ville skabe arbejdspladser, hvis vi skar ned på dette.

Arbejde = løn = størrer købekraft = gang i hjulene.

?

Skrevet af Michael Pedersen, Fredag den 25. januar 2013, 14:51

Spørger lige fordi jeg ikke ved det.
Er der forskel på ulønnet arbejde og frivilligt arbejde?

Ikke rimeligt

Skrevet af Sen Erik Frederiksen, Fredag den 25. januar 2013, 11:40

Det er urimeligt at Cleunides silva , i alle debatsider kommer med beskyldninger mod kommunen og børnehave,sagsbehandlere osv . Uden at de har mulighed for at forsvare sig, hvilket jo er umuligt da de pågældene personer har tavshedspligt . Jeg syntes det er forkert af BT ikke at fjerne disse udokumenterede indlæg , de gør sig jo til part i sagen ved ikke at fjerne dem. Derudover har det jo intet med emnet at gøre, Cleudises silva udnytter at læserindlæg ikke bliver censureret og vil aldrig få mulighed for at få optaget et læserbrev i en dansk avis. Men BT lægger gerne linjer til uhyrlige påstande , som jeg går ud fra de pågældene myndigheder tager sig af.

Sen Erik Frederiksen, Fredag den 25. januar 2013, 11:40

Skrevet af Philip, Mandag den 28. januar 2013, 15:27

tsk tsk tsk ?

Har du virkelig ikke fattet endnu at det er rent spam.

Ja det undrer ikke at ikke ret mange fatter noget som helst hvis de ikke har eller fatter det.

Enig - KLAG!

Skrevet af pia de neergaard, Lørdag den 26. januar 2013, 08:41

Jeg er helt enig, og har nu klaget til BT.

Jeg har også læst samme "sang" på utallige debatsider, uanset debattens emne.

Hvis vi nu ALLESAMMEN klager, så må der da ske noget!!

enig

Skrevet af Hans Peter L Jørgensen, Fredag den 25. januar 2013, 16:08

....enig....

INGEN FRIVILLIG ARBEJDE

Skrevet af SMEDEN, BO RASMUSSEN, Torsdag den 24. januar 2013, 15:19

I virksomheder, der har lønnet personale, når man er på bissen eller støtten!

For så fiser arbejdspladserne for alvor væk !!!

Kig på hele detailhandlen - der er fastansatte, bevares - men der er også rigtig mange studerende på del tid, fra alt imellem 8 - 30 timer ugentlig. Der ligger mange rigtige fuldtidsstillinger gemt her.

Lektiehjælp er en nyttig hjælp

Skrevet af Mads, Torsdag den 24. januar 2013, 15:05

Lad alle fleksjobbere, skånejobber, pensionister, invalidepensionister, arbejde frivilligt i sportsklubber, lektiecafe,
og lektiehjælper i folkeskolen.

frivilligt

Skrevet af irma Borup, Torsdag den 24. januar 2013, 14:32

Det er jo fuldstændigt huld i hoved, at folk der går arbejdsløs kan miste retten til dagpenge, hvis de tager mere end 4 timers ulønnet job.
Der bliver jo råbt og skreget hele tiden, at man skal tage ulønnet job, for at hjælpe andre.
Selvfølgelig skal det jo ikke kunne lade sig gøre med en hel uges ulønnet job, for der kan man jo ansætte en betalende arbejder.
Men jeg kan så forstå de arbejdsløse, som bliver sendt ud i en uges job - mister retten til dagpenge, det er simpelthen for galt.
Det ser ikke ud til de ved hvad de sidder og laver inde på Christiansborg, men det kan jo ikke undre en HVOREHERBEVARES.