Det kendte online opslagsværk Wikipedia kan være en kilde til uendelig viden. Men Wikipedia kan også være en kilde til en masse falske historier. Det sidste må statsminister Lars Løkke Rasmussen og finansminister Claus Hjort Frederiksen i den grad sande.

For hvis man for ikke længe siden klikkede ind på opslagsværkets engelske udgave og søgte på 'Lars Løkke Rasmussen', så kunne man helt i bunden af opslaget om Lars Løkke læse noget ganske foruroligende.

Her stod det, i en tidligere udgavet af opslaget, som kan redigeres af Wikipedias brugere, beskrevet under kategorien 'Kontroverser', at Lars Løkke Rasmussen offentligt har anerkendt, at han har et problem med alkohol og kokain - noget som han, ifølge Wikipedia, flere gange skulle have indtaget med finansminister Claus Hjort Frederiksen. Det skriver Information onsdag.

Helt præcis står der:

'Lars Løkke Rasmussen har offentligt erkendt sit stofmisbrug, herunder alkohol og kokain, ofte indtaget på badeværelset i det danske parlament sammen med finansminister Claus Hjort Frederiksen.'

Screendumpet er fra en tidligere udgave af et opslag på den engelske udgave af Wikipedia, hvor Lars Løkke Rasmussen bliver beskrevet som kokainmisbruger.
Screendumpet er fra en tidligere udgave af et opslag på den engelske udgave af Wikipedia, hvor Lars Løkke Rasmussen bliver beskrevet som kokainmisbruger. Foto: Wikipedia
Vis mere

Henvisning til satire-site
Teksten er, som det ofte er praksis ved påstande i Wikipedia-opslag, ledsaget af en henvisning. Og følger man den henvisning, kommer man til en artikel på satire-sitet Sublidens, der på Twitter beskriver sig selv som følgende:

'Med mere end 6 mil. daglige besøgende er vi Danmarks mest troværdige og populære leverandør af sande nyheder, fra et parallelt univers.'

Satire-artiklen om Lars Løkke Rasmussens kokainmisbrug har overskriften: 'Løkke indrømmer coke-misbrug: “Jeg aner ærligt talt ikke hvad jeg har lavet siden juni”, og har indtil flere fabrikerede citater fra Lars Løkke Rasmussen om kokainmisbruget.

Blandt andet kan man læse følgende:

'Det hele begynder faktisk på selve valgnatten, mens alle fester. Pludselig kigger Claus Hjort direkte på mig og spørger om jeg ikke lige vil med ud på lokummet og have en bane coke - og det er fandeme svært at sige nej til, når man lige er blevet statsminister for anden gang, ikke?'

Hvis man i dag går ind på den engelske udgave af opslaget om Lars Løkke Rasmussen på Wikipedia, er sætningen om kokainmisbruget fjernet igen.

Her er opslaget, som det ser ud i dag.
Her er opslaget, som det ser ud i dag. Foto: Wikipedia
Vis mere

Falske påstande
Til BT oplyser Venstre om sagen:

'De falske påstande i artiklen er blevet slettet, efter partiet blev gjort opmærksom på dem i går (tirsdag, red.).'

Det er efterhånden ganske kendt, at man ikke skal stole ubetinget på Wikipedia, som redigeres af opslagsværkets brugere.

Flere gange har der været historier fremme om falske oplysninger på sitet, der har mere end 500 millioner unikke brugere og i 2014 havde 18 mia. sidevisninger.

Men det er langt fra kun løgn og latin, man kan finde i de mere end fem millioner opslag på den engelske udgave af Wikipedia.

En undersøgelse fra 2012 i tidsskriftet Psychological Medicine viste, at det store brugerdrevne leksikon er bedre end eksempelvis det hæderkronede Encyclopedia Britannica, når det kommer til at give korrekte og opdaterede oplysninger om psykisk sygdom.

Hvis du selv bruger Wikipedia er det bedste råd naturligvis at bruge sin sunde fornuft og søge oplysningerne bekræftet andre steder.

Du kan læse mere om de forholdsregler, du bør tage i forhold til Wikipedia her.