- Meget alvorligt, mener Socialdemokraterne

På direkte TV forklarede V-leder Lars Løkke Rasmussen, at en svensk industriarbejder er 10.000 kr. billigere end en dansk. Forskellen er dog langt mindre, hvilket Venstre nu erkender.

Da Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen (V), tirsdag aften deltog i det direkte TV-program »Hos Clement« på DR1 forsvarede han partiets økonomiske politik om nulvækst i det offentlige og skattelettelser til erhvervslivet med, at der angiveligt er stor forskel på virksomhedernes månedlige omkostninger til danske og svenske industriarbejdere, skriver Berlingske. Derfor er det nødvendigt at sænke omkostningsniveauet for virksomhederne i Danmark, mener den tidligere statsminister.

- Vi har da et problem, når en svensk industriarbejder er 10.000 kr. billigere for en virksomhed at ansætte end en dansk industriarbejder. Det er da et problem, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Reelt er forskellen ikke 10.000 kr. om måneden, men blot 574 kr.

Ifølge Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby (V), baserer Lars Løkke Rasmussen sit udsagn på et svar til Folketinget fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R). Her skriver ministeren, at en svensk industriarbejder modtager 23.028 danske kroner før skat om måneden, mens en tilsvarende dansk lønmodtager får 33.853 kroner før skat.

Forskellen er cirka 10.000 kroner, men det tal er langtfra sammenligneligt med virksomhedernes samlede omkostninger per medarbejder. Det tal er nemlig langt højere i Sverige, end bruttolønnen giver udtryk for på grund af sociale bidrag, som virksomhederne er forpligtet til at betale for deres ansatte.

Ifølge tal fra Eurostat, som tænketanken Kraka har gennemgået, koster en dansk industriarbejder samlet 38.852 kroner, mens en tilsvarende svensk koster arbejdsgiverne 38.278 kroner Tallene er afvejet i forhold til faktorer som forskel i arbejdstid.

- Folketingssvaret er i sig selv korrekt nok, men Lars Løkke Rasmussen har bare misforstået tallene. I folketingssvaret handler det om bruttoløn, mens det er de samlede medarbejderomkostninger, som er afgørende for virksomhederne, og der er forskellen langtfra så stor, siger Jonas Zielke Schaarup, der er ledende økonom i Kraka.

Venstre har flere gange i den økonomiske debat henvist til virksomhedernes lavere omkostninger i Sverige. Blandt andet har partiets chefstrateg, Claus Hjort Frederiksen (V), udtrykt behov for, at de danske lønninger tilpasser sig de tyske, mens skatten skal ned på svensk niveau for at styrke konkurrenceevnen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen, men Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, erkender, at hendes formand bruger tallene i en forkert sammenhæng. Men sammenligningen med Sverige er fortsat relevant, mener hun.

- Lars Løkke Rasmussen baserer sig på et svar fra Margrethe Vestager, som viser lønomkostningerne for industriarbejdere. Men pointen er stadig den samme, uanset hvilke tal man bruger. Det er stadig dyrere at ansætte en dansk industriarbejder, og derfor mister vi konkurrenceevne og arbejdspladser, siger Ellen Trane Nørby, som også henviser til helt andre tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, der viser et lidt højere omkostningsniveau mellem svenske og danske industriarbejdere på 16 procent i timen. Ministeriet skriver dog selv i en note, at der »angiveligt er en fejl« i de bagvedliggende data.

Ifølge Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), baserer Venstres politik sig på et »bluffnummer«, fordi partiet så ofte henviser til lavere svenske virksomhedsomkostninger i den økonomiske debat.

- Det er meget alvorligt, når den mand, som drømmer om at blive statsminister, baserer sin politik på en misforståelse. Det er nok derfor, han er så omhyggelig med aldrig at stille op i nogen debatter.

Hvad mener du?
Deltag i debatten herunder.