Landbrugspakken kan ende med at koste danske kvægbønder et tocifret millionbeløb, skriver Berlingske.

København. Pressede kvægbønder fik tidligere på året en hjælpende hånd fra regeringen med den såkaldte landbrugspakke. Men pakken har bragt en særregel for selvsamme kvægbønder, der er et et tocifret millionbeløb værd, i fare.

Det skriver Berlingske.

Landbrugspakken giver lov til at sprede mere gødning på markerne, hvilket skal forbedre økonomien for landmændene.

Men det kan være i strid med EU's miljøkrav, og derfor har EU-Kommissionen ifølge Berlingske endnu ikke godkendt en særlig, dansk undtagelse, kaldet kvægundtagelse.

Den lader landmændene sprede mere gylle, hvis de lever op til visse miljøkrav. Bliver undtagelsen ikke forlænget af EU, skal de danske landmænd enten købe mere jord eller have færre køer.

- Alene for vores bedrift vil det betyde øgede omkostninger på 100.000 kroner Og øgede omkostninger er det sidste, vores branche har brug for, siger landmand Jeppe Bormann til Berlingske.

Kvægundtagelsen er flere gange blevet forlænget uden problemer, men denne gang er der altså uvished om, om den bliver forlænget. Det giver økonomisk usikkerhed for en allerede presset branche.

- Det er fuldstændigt uholdbart, at regeringen ikke har styr på kvægundtagelsen. Kvægundtagelsen er jo en vigtig forudsætning for de danske kvægbønders økonomi, siger Socialdemokraternes fødevareordfører, Simon Kollerup.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil ikke kommentere sagen, mens der stadig kører forhandlinger med EU om undtagelsen.

- Før vi er nået videre i drøftelserne med kommissionen, har jeg ikke yderligere kommentarer, skriver han i en mail til Berlingske.

Hos Danmarks Naturfredningsforening forventer man ikke, at kvægundtagelsen kan fortsætte, så længe landbrugspakken ikke bliver ændret.

- Hvis regeringen insisterer på, at landbrugspakken skal se ud, som den gør nu, så hænger kvægundtagelsen i en meget tynd tråd.

- Vi har nogle EU-forpligtigelser, som bliver rigtigt vanskelige at leve op til, hvis man gennemfører disse lempelser, siger landbrugspolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening Lisbet Ogstrup til Berlingske.

/ritzau/