Regeringen har benyttet sig af en mulighed for gradvist at flytte penge fra landsbrugsstøtte over til initiativer, der skal sætte fart på en grøn omstilling. Men man tager for mange midler for hurtigt, mener landsbruget.

2,1 milliarder har regeringen valgt at tage fra de danske landmænd i landbrugsstøtte og flytte over i det såkaldte landdistriktsprogram, der dækker over en række initiativer, der skal fremme en grøn omstilling.

Men det er for mange penge på for kort tid, advarer interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

»Det er klart, at når man fjerner to milliarder fra ganske almindelige landmænd, så gør det en forskel. Det bliver en udfordring for mange af landmændene,« siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

EU har gjort det muligt for medlemslandene at flytte op til 15 procent fra landbrugsstøtten om til initiativer, der kan stimulere en grøn omstilling. Og herhjemme har regeringen besluttet af fjerne fem procent af landbrugsstøtten i 2015, seks procent i 2016 og derefter syv procent om året frem til 2020. Hvad der svarer til 2,1 milliarder inden 2020.

Martin Merrild glæder sig trods alt over, at man ikke har valgt at gå hele vejen og skære 15 procent i støtten.

» Der har været talt om fuld modulation, som det er tilfældet i England, hvor landmændene ser ud til at miste 15 pct. Vi er landet på en model, hvor vi trods alt må sige, at der er taget et hensyn, og det skal vi huske at rose regeringen for,« siger han.

Hos Venstre ærgrer partiets landbrug- og fødevareordfører Erling Bonnesen (V) sig dog over, at regeringen har valgt at tage flere penge fra landmændene end i de konkurrerende lande omkring os. »Det er vigtigt, at vi skeler til de lande, vi konkurrerer med. Og Holland, Tyskland og Frankrig har alle sammen skåret med betragteligt mindre. Det svækker de danske landmænds konkurrenceevne,« mener ordføreren.

Han frygter, at det i sidste ende kan koste job og tabte eksportindtægter.

»Det er et erhverv, der i forvejen er hårdt presset på konkurrencedygtigheden og på indtjeningen. Det er ingen hemmelighed, at landbruget eksporterer for milliarder hvert år, men vi risikerer at miste job på det her,« siger Erling Bonnesen.

Hos Landbrug & Fødevarer undrer man sig i det hele taget over, at EU har valgt at lade det være op til de enkelte medlemslande, hvor meget man ville skære i støtten. Det har skabt en skævvridning, påpeger Martin Merrild og referer til en opgørelse, der viser, at lande som Polen og Ungarn har valgt at gøre det modsatte af Danmark og overføre penge fra de grønne initiativer over til den traditionelle landbrugsstøtte.

»Det er uheldigt, at EU på den her måde åbner op for så store nationale beslutninger, der reelt flytter landmændenes konkurrenceevne i hver sin retning. I de nye EU-lande mod øst får landmændene et løft, mens de gamle lande i EU gør det modsatte,« siger Martin Merrild.

Hos SF havde man til gengæld gerne set, at Danmark var gået hele vejen og havde skåret de mulige 15 procent fra. Fødevareminister Dan Jørgensen (S) understreger dog, at man har ledt efter den gyldne mellemvej.

»Jeg er sikker på, at landbruget hellere havde set, at vi ikke benyttede os af muligheden, og at de grønne organisationer ville ønske, at vi var gået længere. Dog er jeg sikker på, at vi er landet på det rette niveau,« siger Fødevareministeren i en pressemeddelelse.