Statsministeren har tidligere advaret om tonen på nettet. En tone, som netop nu går amok ovenpå to samråd med Inger Støjberg.

Ved indgangen til 2016 holdt statsminister Lars Løkke Rasmussen først sin traditionelle nytårstale, derefter udsendte han en alternativ nytårstale på de sociale medier. Det var forbilledligt udført. Først indleder han som i den tale, vi allerede havde set - den officielle. Men pludselig kigger han i et andet kamera og taler mere direkte og frit til danskerne om tonen på internettet.

Han læser bl.a. op af en række ubehagelige kommentarer, som han selv har modtaget på nettet. Han slutter højstemt med et budskab om, at hvis vi mister evnen til at tale ordentligt sammen, så mister vi vores demokrati. 'Det må ikke ske! Godt nytår!'

Det sker så i stor stil i disse dage på internettet, hvor folk, der skriver, tænker eller taler kritisk om hans integrationsminister Inger Støjberg, sidestilles med folk, som går ind for pædofili. Man kan naturligvis ikke stille Inger Støjberg til ansvar for, hvad horder af uafhængige mennesker skriver på internettet. Men måske kunne man håbe på, at en statsminister, som holdt den alternative nytårstale om tonen på nettet, ville mane til besindighed.

Statsministeren hæfter heller ikke for, hvad folk gør for at bakke op om hans projekt og hold. Lige så lidt som den almindelige muslim i det danske samfund hæfter for terror, eller lige så lidt som hver eneste forælder i Danmark hæfter for, når nogle forældre er 'curlingforældre'. Det ville være dybt urimeligt at påstå. Derfor kan man heller ikke tale om hverken 'skal' eller 'bør' i forhold til statsministeren, når det handler om tonen på nettet. Men det er tilladt at nære et stille håb.

Forestil dig, at han simpelthen lavede en lille opdatering på sin egen Facebook-væg (hvor flere end 200.000 mennesker følger med), hvor han konstaterede, at bølgerne går højt i debatten om hans integrationsminister, men at han blot vil opfordre folk til at tænke på den gode samtale, som han også talte om i sin alternative nytårstale i 2016, for han kender i hvert fald ikke oppositionen i Danmark som nogle, der går ind for pædofili.

Han kan endda sagtens skrive, at han mener, de ikke gjorde nok ved problemer med barnebrude, da de havde magten. Det ville aftvinge respekt - bredt i det politiske landskab. En formaning er rigtig i medvind, men imponerende i modvind.

Statsministeren kan ikke krumme et hår på hovedet af Inger Støjberg. Hun er umådelig populær og har et flertal i befolkningen bag sig i den storm, hun lige nu skærer sig igennem. Det vil han heller ikke.

Støjberg leverer den vare, hun er blevet bedt om.

Men han kunne faktisk agere som en trykluftsventil i samfundsdebatten lige nu. Tænk blot på, hvordan Uffe Ellemann-Jensen lettede trykket i samfundsdebatten ovenpå nej’et til Maastrict-traktaten for 25 år siden ved at benytte EM-succesen til at få os til at smile ad 'If you can’t join them - beat them'.

Man kan ikke grine den nuværende situation væk. Landet er da heller ikke splittet som i ’92. Men man kan blive både respekteret og husket for at få et vredt folk til at trække vejret helt ned i maven. Han kan også bare vente på sommerferien, så ordner det hele sig selv. Og det er nok det, han vil gøre.