Flere organisationer er bekymrede for, om valgets sammenfald med læseferie og eksaminer vil få betydning for valgdeltagelsen hos de mange førstegangsvælgere på ungdomsuddannelserne.

Det er juni måned og den tid på året, hvor de studerende på landets ungdomsuddannelser har hovedet begravet i bøgerne forud for de kommende eksaminer.

Læseferien betyder tomme gange på uddannelsesinstitutionerne, og det gør det sværere at afvikle de valgdebatter, som gymnasier og andre ungdomsuddannelser normalt har for vane at afholde i ugerne op til et folketingsvalg, skriver Avisen.dk.

Og det er dårligt nyt, siger formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) Mathilde Lynggaard Vinther. For det er ofte gennem debatterne, at de mange førstegangsvælgere blandt eleverne oplever at blive introduceret til politik og de enkelte partier.

»Jeg er ret bekymret for denne her generation af førstegangsvælgere, der ikke nødvendigvis kommer til at se en debat, inden de stemmer eller overhovedet bliver opmærksomme på det valg, de skal tage,« siger hun.

»Jeg er også bekymret for, at der opstår en social skævvridning i forhold til vores demokrati, når vi til dette valg ikke får bygget debatter op og sørger for, at dem, hvis forældre ikke lige har tændt for debatterne på TV, faktisk får set en debat,« siger Mathilde Lynggaard Vinther.

Hos Dansk Ungdoms Fællesråd frygter formand Signe Bo ligefrem, at mange unge ikke kommer af sted for at sætte krydset i stemmeboksen.

»Det, vi er bekymrede for, er, at der simpelthen er færre førstegangsvælgere, der kommer af sted for at stemme, fordi de sidder derhjemme med snuden i bøgerne i stedet for at være ude og opleve det gode sociale pres, der er blandt ens venner for, at det er vigtigt at stemme«, siger Signe Bo.

Hun peger videre på, at forskning viser, at ens valgdeltagelse ved det første valg som stemmeberettiget har stor indflydelse på, hvordan man stemmer resten af livet. Af samme grund ærgrer hun sig over, at der ikke er mere fokus på at få de unge til stemmeurnerne i form af kampagner som dem, man eksempelvis så ved valget til Europa-Parlamentet sidste år.

»Vi er jo i forvejen bekymrede, og når man så lægger det sammen med, at der er mindre opmærksomhed på unges valgdeltagelse ved det her valg, end der for eksempel var ved kommunalvalget og europaparlamentsvalget, jamen så lægger det også oveni bekymringen for, at der er færre, der vil stemme«, siger Signe Bo.

DGS og andre studenterbevægelser er dog lykkedes med at arrangere en række debatter landet over - heriblandt Den Store Uddannelsesdebat, der finder sted i København 10. juni.