Politikeren fra Liberal Alliance Mette Bock mere end antyder med et Facebook-opslag og et billede af tre DSB-medarbejdere, at den tredje ikke foretager sig noget væsentligt, mens de to andre arbejder, men billedet er ikke, hvad det giver sig ud for.

»UMULIGT at effektivisere: Holder lige nu og venter på 10. minut på, at toget kan køre ind på stationen i Odense. Udenfor ser jeg tre DSB-medarbejdere. De to slår græsset. Den tredje går bagved, tilsyneladende med ekstra benzin. Men nej. Det er UMULIGT at effektivisere!«

Billedet har politikeren selv taget, mens toget holder stille og venter på at komme ind på stationen. Det forestiller to medarbejdere ved banelegmet, der går og slår græs, mens en tredje ved første øjekast ikke ser ud til at lave meget andet end at gå rundt med en benzindunk.

Artiklen fortsættes under billedet...

Privatfoto.
Privatfoto.
Vis mere

Og det mener Mette Bock er et tegn på, at der godt kan effektiviseres i den offentlige sektor.

Men efter politikerenes opslag undersøgte Radio24syv sagen, og det viser sig, at den tredje medarbejder er en sikkerhedsvagt, der skal holde øje med, at de to andre medarbejdere ikke bliver kørt ned af et tog.

Det får politikeren til at tilføje.

»Aha. Man kan altså ikke på forhånd undersøge, hvornår der kommer tog, men skal have en fuldt lønnet medarbejder til at holde øje.«

Det har udløst en række spydige kommentarer til tråden på hendes Facebook-opslag.

»Altså Mette, der er sgu ikke noget, der er mere trættende end akademikere, der kloger sig over håndens arbejdere. Gå ind på en hvilken som helst akademisk arbejdsplads og overvej, hvor mange spildtimer der går foran kaffeautomaten,« skriver Joachim Juel Vædele blandt andet.

»Der har tidligere være flere uheld, fordi man undlod at bruge en ekstra opsynsmand, og det er heller ikke alle tog der fremgår af tidsplanen!« skriver en anden Facebook-bruger.

Men opklaringen af, hvad den tredje mand laver, får ikke Mette Bock til at trække sin udmelding om et godt eksempel på, at man kan effektivisere, tilbage.

»Det viser sig jo, at det ikke er benzin, men en genstand der gør, at han kan sige trut, når han ser et tog. Og det har jeg jo ikke forstand på, men det ser mærkeligt ud, når man sidder og kigger på det. Sikkerheden skal selvfølgelig være i top, men kan det ikke gøres mere effektivt, end at der går en mand ved siden af og siger trut,« siger hun til BT.

Mette Bock fastholder, at det må kunne fremgå af vagtplanen, hvornår toget kommer. Hun mener, at det må være muligt at stille spørgsmålstegn ved effektiviteten i den offentlige sektor.

»Hvis jeg havde lavet et kedeligt Facebook-opslag om, at vi skal skære en procent i den offentlige sektor, som er LAs politik, så havde det ikke vundet nogen genklang. Men når man så tager et spontant billede, hvor man spørger til, om der ikke kan effektiviseres, så bliver man kaldt populist.«

Der er der dog også mange, der støtter politikerens opslag.

»På en måde kan jeg ikke lade være med at grine ad dette. Minder mig om det tidligere Sovjetunionen« skriver Esben Møller Christensen.

DSB har udliciteret opgaven til Banedanmark, som så igen har udliciteret den til et privat firma, hvilket også undrer Mette Bock.

»Jeg tillader mig fortsat at stille et enkelt spørgsmål: Er det den mest effektive måde at få denne opgave løst på? Med respekt for medarbejdernes sikkerhed,« slutter hun opslaget på Facebook.