Hvert år ved denne tid får danskerne op til flere tusinde kroner udbetalt i feriepenge. Sådan har det været i mange år. Men står det til regeringspartierne, Liberal Alliance og De Konservative, skal det snart være slut.

I stedet skal pengene udbetales hver måned sammen med lønchecken. Det fortæller partierne til Jyllands-Posten forud for forhandlinger om en ny reform af ferieloven.

»Ferieloven er absurd. Man ønsker at tage hensyn til folk, der ikke kan finde ud af at administrere deres penge og spare op til ferie, ved at tvinge alle danskere til at spare op gennem en statslig ordning. Det er præcis den barnepigestat, som Liberal Alliance ønsker et opgør med,« siger Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, Laura Lindahl, til Jyllands-Posten.

De Konservative ønsker også et opgør med feriepengene. Ifølge partiets beskæftigelsesordfører Rasmus Jarlov er de 12,5 procent af medarbejdernes løn, som arbejdsgiveren skal indbetale til statens Feriekonto, et billede på en bureaukratisk og formynderisk tankegang. Folk kan selv spare op, og staten skal ikke diktere, hvor meget danskerne ønsker at afsætte til feriepenge, mener han.

Årsagen til, at ferieloven nu skal ændres, skyldes, at EU-Kommissionen har konkluderet, at den danske ferielov strider med EU-retten.

Feriepengene optjenes i et kalenderår, men ferieåret løber fra maj til maj, og derfor kan pengene først udbetales det efterfølgende år. Nyuddannede må i visse tilfælde vente 18 måneder, fra de starter i et nyt job, til de kan få de optjente feriepenge udbetalt. Og netop dette går imod EU-reglerne, fordi lønmodtagerne har ret til mindst fire ugers betalt ferie om året.

Både regeringspartneren Venstre og regeringens støtteparti Dansk Folkeparti ryster på hovedet over forslaget fra de små borgerlige regeringspartier.

Også hos fagforeningen FOA, der har 182.000 offentligt ansatte som medlemmer, er der modstand at finde for forslaget.

»Jeg er stærkt overrasket over det. Det virker som om, at de ikke kender det feriepengesystem, vi har. Og det lader til, at de ikke ved, hvad de snakker om,« siger Dennis Kristensen, FOA’s formand til Ritzau.