Dansk Kvindesamfund har meget svært ved at forstå, hvorfor Socialdemokraterne nu vil droppe at indføre kvindekvoter i danske børsnoterede virksomheders bestyrelser.

Socialdemokraterne vil droppe kvindekvoter i børsnoterede virksomheders bestyrelser, og det undrer i den grad Dansk Kvindesamfund.

Kvindesamfundet henviser til, at Socialdemokraterne selv i 2010 var med til at fremsætte et forslag, der skulle pålægge børsnoterede virksomheder at have en kvindeandel på 40 procent i bestyrelserne, men nu er partiet imidlertid vendt på en tallerken, lyder det fra kvindesamfundet.

- Jeg har svært ved at se de gode grunde til, at S pludselig ikke længere går ind for en lovgivning, der fremmer ligestillingen i børsnoterede virksomheders bestyrelser, siger formand i Dansk Kvindesamfund Lisa Holmfjord.

Ifølge Dansk Kvindesamfund er andelen af kvinder i danske bestyrelser ikke vokset siden 2010, alligevel meddelte Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, søndag i Politiken, at 'tiden er inde til at droppe kønskvoterne', blandt andet fordi erhvervslivet har udtrykt skepsis ved kvoterne.

- Hvis der skal ske noget, kræver det politikere, der er klar på at gribe ind. Men det kræver også et erhvervsliv, man kan spille bold op ad. Kvotedebatten har været med til at skubbe erhvervslivet væk fra os, sagde Rasmus Horn Langhoff i Politiken.

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) har den seneste tid sagt, at man arbejdede på en dansk model i forhold til at skaffe flere kvinder i danske bestyrelser, men det er noget pjat, mener kvindesamfundet med henvisning til, at der både findes en norsk og en spansk model.

Den norske model betyder, at selskaber i sidste ende kan tvangsopløses, hvis de ikke lever op til kravene, mens den spanske model går noget mildere til værks.

- I Spanien giver man virksomheder med en fair repræsentation af kvinder i bestyrelsen forrang ved offentlige udbud. Har man ikke vilje til at gå hele vejen, som i Norge, kunne man lære af dette. Der er ikke behov for at opfinde noget typisk dansk. Det er noget pjat, siger Lisa Holmfjord.